Например, през 2012 г. килограм бял хляб се е търгувал на цена от 1.30 лв., като за същата година българинът е консумирал средно по 143 кг годишно. През 2021 г. цената на белия хляб достига 1.8 лв., а консумацията му спада до близо 95 кг на човек годишно. За сметка на това, при свинското месо, което през 2021 г. е струвало 7.6 лв. за кило, а за година човек е поглъщал по 16.6 кг., през 2021 г., годишната му консумация скача с 10 кг. до 26.6, въпреки че цената му остава почти същата – 8 лв. за кило.
Консумацията на кокоши яйца също отбелязва ръст – през 2012 г. на човек годишно са се падали по 226 яйца на цена от 0.30 лв., но през 2021 г. цената им хем пада с почти 10 стотинки до 0.21, хем консумацията им се увеличава – по около 286 бройки на човек годишно.
Ръст на потреблението има и при агнешкото и ярешкото месо – там от 1.3 кг. годишно на човек, купено на цена от 11.7 лв. за кило през 2012 г., консумацията скача на 2.7 килограма на човек срещу цена от 13.4 лв. за кило.
За изминалите 10-12 години се е увеличила и консумацията на кашкавал – ако през 2012 г. той е струвал 10.8 лв. за кило и българите са консумирали по 8.1 кг годишно, то през 2021 г. – въпреки че цената му нараства до 13.2 лв., консумацията му се покачва с близо 2 кг на човек.
Расте и потреблението на домати – от 1.60 килото през 2012 г. и консумация от близо 37.5 кг на човек, то през 2021 г. българинът е изяждал средно по около 42 кг годишно на цена от 2.5 лв. за килограм. При краставиците също има нарастване на потреблението – от 20.1 кг на човек през 2012 г. до 24.7 кг през 2021, а разликата в цената е минимална – от 1.6 за килограм преди, са поскъпнали с 0.80 лв. за десет години.