За 54-ти път: Шопите празнуват "Корени и криле" в гр. Елин Пелин

В Елин Пелин беше открит емблематичният за града Шопски празник. Тази година се провежда неговото 54-то издание под надслов „Корени и криле”, предаде репортер на БГНЕС.

В продължение на седем дни посетителите ще могат да се насладят на тематични събития, които ще ги запознаят с характерни местни обичаи и особености, и ще дадат възможност за изява на таланта, културата и бита на шопите, но и на изявените гости на празника.

Лиляна Манасиева е наследник на един от най-старите родове в град Елин Пелин. Пред БГНЕС тя разказа, че Шопският празник се празнува от над 50 години, а съборът - от 1902 г. „Тогава е построен манастирът, а преди това е имало могила. Хората, обаче, са се отнасяли към нея като към светилище, и постепенно при разкопаването откриват основите на една малка черква“, обясни тя.

Възрастна жена е открила основите на църквата, докато е копаела нивата си около могилата. „След като разровили основите, намерили една икона и разбрали, че това е храм. Не са знаели кога е бил построен, кога е съборен, но са си мислели, че е от римските времена“, разказа Манасиева.

Местните решават да възстановят храма. „Селяните със собствен труд и много желание са построили лека-полека този параклис, и оттогава се отбелязва празникът“, каза още Манасиева.

Тя посочи, че вътре в църквата има две поставки за свещи. „Едната е направена от бащата на моята баба и е поставена при откриването на черквата през 1904 г., а другата - от Цветко Геров“, разказа Лиляна.

Лиляна Манасиева

Според нея в по-ново време хората проявяват по-голям ентусиазъм. „Прави се общински и църковен курбан, раздава се на всеки. Харесваме тази традиция и всяка година сме тук. Ние сме посетили един навес преди 11 години, но винаги сме идвали”, каза още Манасиева.

Отец Иван Плещов заяви, че това е първият храм в селището, и той е посветен на Свети Дух.

„Това е и празникът на селото. След като то се премества от това място, на което е било, местността си остава с името “Селището” и остава само този храм“, сподели свещеникът и добави, че това е поводът да се празнува и Шопският празника на Светия Дух.

отец Иван Плещов

„В годините на тоталитарна властта Шопският празник се отбелязваше малко преди Свети Дух, за са се разводни празника, но макар и малко се запази традицията. Така се предава от поколение на поколение. Тук сме се събирали по 4000-5000 човека преди двадесет години”, разказа той.

Отец Плещов посочи, че тази година дават старт на Шопския празник, за да може той да завърши на празника на всички светии в неделя. И допълва, че през годините честванията на празника са се променили. „Бяха доста променени, но откакто е това общинско ръководство, винаги има препратка към предишното, към по-старото и по-древното, като винаги се втъкава и по-новото. Последните седем-осем години празниците са много по-тържествени и красиви, с много повече фолклор”, каза още отец Иван Плещов. /БГНЕС