Йовица Арсич: Поредна манипулация от страна на Левски Лукойл

Старши-треньорът на Балкан Йовица Арсич заяви, че от Левски Лукойл са сменили позицията си за продължаване на първенството и са опитали да манипулират отборите на Общото събрание чрез капитана на националния отбор Чавдар Костов.

Това се случи в понеделник по време на онлайн събранието на лигата, което се проведе с участието на всички отбори от НБЛ. На него отборите не успяха да се споразумеят за бъдещето на първенството, като така окончателното решение ще бъде взето от УС на БФБ в началото на април.

Според Балкан предложенията да се изчака 15 май за започване на подготовка са нереалистични, както и продължаването без пълните състави на отборите. Според шампионите класирането в НБЛ има етап на завършеност и това дава категорично основание за неговото признаване. На срещата бе обсъдена идеята на Балкан за създаване на Лятна лига, като предстои шампионите да излязат с конкретни предложения за нейното провеждане. Ето и цялото интервю с наставника на “зелените”, което той даде пред клубния сайт на тима:

- Г-н Арсич как премина срещата и има ли наистина възможност да се продължи първенството?

- Мисля, че не е реалистично да подновим първенството. Не е възможно за две седмици състезателите да са във форма за състезание след пауза минимум от два месеца, колкото ще бъде това прекъсване. Ако трябва да се продължи без американци, това няма да са същите отбори и условия. Няма нищо общо с тази лига, която сме играли досега. Има отбори, в които всички чужденци са на външни позиции, има отбори, които имат само определени постове, например центрове. Структурата на отборите не е такава, че да бъдат еднакво конкурентни. Това няма нищо общо с първенството, което е било досега. Друг основен проблем е, че всички състезатели имат договори до 31 май. Никой не може да накара един млад американец, който до тогава има договор, на 1 юни да не си тръгне и да отиде да играе например в Нова Зеландия, където може да го направи.

- Колко време подготовка е необходима, за да се поднови шампионатът?

- За нормална подготовка всички отбори предвиждат поне 5 седмици преди да започне първенството. След два месеца почивка сега, ако искаме играчите да са в нормално състояние и да не влошим физическото им състояние и да рискуваме контузии, това означава, да започнем подготовка средата на май, а мачовете в края на юни. Докога ще се играе? Това е безумно, което се предлага.

Смятам също, че Левски Лукойл се опитва да манипулира отборите като смениха позицията си, а обвиняват нас в противоречие. На първата среща позиция на Балкан беше да се изчака до 29 март, ако има условие да се доиграе, а ако няма, да се прекрати първенството. Тогава от Левски Лукойл казаха, ако може до Великден да се започне с тренировки, а май месец да бъдат мачовете. Сега ние заставаме зад същата си позиция, но тяхната вече е, ако на 15 май е позволено да се тренира, през юни и юли да се играят мачовете. Това е една манипулация. Тях не ги интересува съдбата на българските играчи, а дали Лукойл ще продължи да им бъде спонсор. Ако не станат шампиони, което няма да се случи, вероятно ще имат финансови проблеми.

- Освен Балкан още два отбора са гласували за признаване на временното класиране. Какви са Вашите доводи?

- Никой не се радва на служебни победи и Балкан не е имал позиция преди 10 дни, че трябва така да свършат нещата, но, ако виждаме, че вече не може да се играе, е нормално това, което е изиграно до момента, да се признае. Не е нормално да се признаят единствено турнири, в които Левски печели, а да забравим, че другите отбори също тренират, влагат средства, радват се на победи и някой да дойде и да ги изтрие. В нормални страни може да има причина да се обяви нулева година, но тук не. Това може да е така, ако са изиграни под половината срещи от редовния сезон и не е направен пълен кръг, като според това да не е реално класиране. При нас това не важи, защото сме изиграли 75% от редовния сезон. Друга причина да се обяви нулева година е там, където се играят регионални първенства. В Сърбия, например, четирите най-добри отбора играят Адриатическа лига. Те нямат нищо общо със сръбското първенство, което не е никак лошо, но там Суперлигата няма да има класиране. В Словения е същото. Тук най-натоварените отбори бяха Левски Лукойл и Балкан, които са отборите с най-предно класиране в момента. Балкан не е получил никакво предимство срещу другите отбори. Победихме прекия конкурент два пъти, всички отбори победихме навън и това е достатъчно основание да се признае, че тези състезатели са били най-добри през тази година.

Мисля, че не е коректно да се изтрият просто така победите на някои момчета. Всички тренират и дават всичко от себе си. Полагат усилия, енергия и няма причина за обявяване на нулева година. Ако е нулева, да се изтрият и турнирът за Купата. Ако с това са съгласни някои, ще го разбера по-добре, но да се изтрива само там, където те губят, няма смисъл.

- Обсъждахте ли Лятната лига на срещата и каква е целта от създаването й?

- Споделихме идеята на отборите, които бяха готови да изслушат. Ако искаме българските състезатели да нямат толкова дълга почивка, трябва в първия удобен момент да решим кога може да играем. Ако има отбори, които нямат възможност да играят мачове, техните състезатели да могат да се картотекират в други отбори, за да използват времето до началото на новия сезон по най-добрия начин. Така можем да помогнем за изграждането на българските състезатели индивидуално и колективно. Така и те ще заслужат и парите, които получават. Феновете с удоволствие също ще помогнат. Сигурен съм, че ще напълнят залите, защото след толкова дълга почивка, около 3 месеца без баскетбол, ще има голям интерес и от тях страна. Дори отбори, които не са се класирали сега достатъчно добре, могат да се представят по-добре, защото разликата ще се намали.

Говорих по този въпрос и с г-н Росен Барчовски. На него също му хареса идеята и мисли, че е възможно да се случи. В момента нямаме отговори на всички въпроси, които един отбор може да има, за да участва, но, ако се съберем да разменим опит и идеи, съм сигурен, че може да се получи. Мисля, че ще бъде полезно както за играчите, клубовете и феновете, така и за националния отбор на България. Трябва да направим нещата така, че състезателите да са доволни. Може някой от тях да покаже това, което досега не е успял заради присъствието на чуждестранни състезатели. Така и клубовете могат да видят в тях повече възможност и потенциал, който да използват през сезона. Това е нещо, което трябва да се съберем и изградим сами, ако имаме желание да помогнем на българските състезатели тази пауза да не бъде 6 месеца, а 3. Всеки ще седне и ще каже, но в момента Левски има проблем, защото иска да стане шампион на всяка цена. Това е нещо, което не може да стане в момента.

- Разбрахме, че е имало обща позиция на играчите на Общото събрание. Какво е тяхното виждане за тази ситуация?

- Не се получи точно така. Левски Лукойл отново си позволи да манипулира, но този път чрез капитана на националния отбор Чавдар Костов, който заяви, че всички български играчи подкрепят предложението на Левски Лукойл, а това се оказа невярно. Митко Димитров сподели, че е изненадан от думите, които са казани от негово име и дори лично след това се е обадил на Чавдар, за да му каже, че е некоректно.

Некоректно е той да представлява мнението на българските играчи, след като то не е било подкрепено от всички. Играчите са готови да изслушат предложението за Лятната лига, но не са имали възможност да се запознаят в детайли с предложението. За съжаление това, което Левски Лукойл прави в момента, може да се отрази след това на взаимоотношението на играчите в националния отбор.

Ако другите отбори имат желание, можем да направим нещо, което ще е добре за всички българските играчи. Вярвам, че всички отбори имат интерес българите да стават по-добри и да имат по-сериозна роля в отборите им. Ако имаме желание, можем да помогнем на българските играчи да играят и получават възнаграждение, защото и те имат семейства, които трябва да изхранват. Много лесно можем да намерим решение, ако има желание". /БГНЕС