Йоширо Мори: Игри в Токио ще има, ако сразим невидимия враг

Председателят на организационния комитет на Токио 2020 Йоширо Мори заяви, че Игрите може да бъдат отменени, ако коронавирусът не бъде победен през 2021 г.

Летните олимпийски игри, преместени с година, може изобщо да не се състоят, ако до лятото на 2021 г. светът не овладее разпространението на коронавируса. Йоширо Мори каза това в интервю за седмичника Nikkansports.

"Не, в такъв случай те ще бъдат отменени", категоричен бе Мори в отговор на въпрос възможно ли е Олимпиадата да бъде изместена за 2022 г., ако ситуацията догодина отново е тежка. "Когато проблеми като войни са възниквали в миналото, игри са били отменяни. Сега ние се сражаваме с невидим враг", добави председателят на организационния комитет. Според него, ако Олимпиадата стане факт, след като човечеството победи коронавируса, то такива съревнования ще бъдат още по-ценни.

Споразумение за преместване на Игрите за догодина заради коронавируса бе постигнато в хода на телефонен разговор между ръководителя на Международния олимпийски комитет Томас Бах с премиера на Япония Шиндзо Абе на 24 март. Страните се съгласиха, че до старта на Олимпиадата световният спорт няма да успее да се съвземе от сътресенията, предизвикани от разпространението на коронавируса. Международният олимпийски комитет дълго време не се съгласяваше за отлагане на Игрите, тъй като ще претърпи огромни финансови загуби. Най-ощетена е Япония, която похарчи за подготовка за Олимпиадата повече от 12 млрд. долара. /БГНЕС

Категории: