Xiaomi инвестира 10 млрд. долара в надпреварата за електромобили

Китайският производител на телефони Xiaomi се включва в надпреварата за електрически превозни средства с инвестиция от 10 милиарда долара за десет години, съобщи Би Би Си.

Целта на китайския технологичен гигант е "да предложи качествени интелигентни електрически превозни средства", заявиха от компанията.

Xiaomi е третият по големина производител на смартфони след Apple и Samsung, според информация на фирмата за данни Canalys.

Компанията ще навлезе на силно конкурентен пазар на електрически автомобили, който също включва конкурентите Apple и Huawei.

Xiaomi ще създаде изцяло притежавано от нея дъщерно дружество с първоначална инвестиция от около 1,5 млрд. долара, като изпълнителният директор на компанията Ли Джун ще ръководи новото начинание.

"Решението беше взето след многобройни обсъждания между всички наши партньори и това ще бъде последният голям предприемачески проект в живота ми", каза той в изявление.

Досега компанията не е посочила дали ще произвежда достъпни за широката общественост модели или ще се насочи към луксозния сектор на пазара.

Вече има стотици компании в Китай, които се борят за дял от набиращия скорост световен пазар на електрически автомобили.

Планираните или съществуващи модели в Китай варират от малкия Hong Guang Mini EV, който се продава за 4500 долара до новата електрическа марка от висок клас Zeekr, която е собственост на най-големия китайски производител на автомобили Geely.

Чуждестранните производители също се стремят да създадат електромобили за китайски потребители.

Tesla вече доставя своя модел Y за Китай от фабриката си в Шанхай, докато Ford планира да произведе електрическата версия на своя Mustang там. /БГНЕС