WP: Пентагонът засили доставките на оръжия за Украйна по море

Пентагонът разшири използването на кораби, за да доставя оръжия за Украйна. Това твърдят източници на Министерството на отбраната на САЩ, цитирани в статия във в. Washington Post.

„Министерството на отбраната започна да изпраща някои оръжия по море в началото на инвазията и няколко седмици след нея, но в момента доставките на муниции по море са изключително засилени. Става въпрос предимно за артилерийски гаубици и други тежки оръжия, които изискват постоянен поток от боеприпаси с голям калибър", твърди полковник Стивън Пътхоф, заместник-директор по операциите в Транспортното командване на САЩ. „След като започнахме да доставяме на Украйна гаубици, знаехме, че ще имаме нужда от повече боеприпаси... Така че следващите доставки бяха планирани."

Американски военни отказаха да предоставят конкретни маршрути, по които се придвижват оръжията за Украйна, но става ясно, че често доставките на оръжия идва от континенталната част на Съединените щати.

Предпочитаните морски маршрути ще осигурят доставките на по-големи количества товари за Украйна, докато самолетите - макар и по-бързи, са ограничени в натоварването.

Администрацията на Джо Байдън одобри общо над 12,9 милиарда долара военна помощ за Украйна след пълномащабната инвазия на Русия на 24 февруари, и обеща допълнителни 2,98 милиарда долара подкрепа в сряда, 24 август. /БГНЕС