Възстановяването на турския град Антакия след земетресенията ще отнеме 10 години

Високопоставен турски служител заяви, че Турция ще предприеме поне 10-годишен процес на възстановяване на историческия град Антакия (Антиохия), опустошен от земетресенията на 6 февруари, предаде Анадолската агенция.


"Това е процес, който ще отнеме поне 10 години, а може би и повече", заяви Яхя Коскун, заместник-генерален директор на културното наследство и музеите в Турция, по време на дискусия в Истанбул.

За да стане градът по-пригоден за живеене, а също и за да се мотивират хората да се върнат обратно, емблематични молитвени домове като историческата джамия Улу, църквите и джамията Хабиб Некар ще бъдат възстановени или реставрирани на местата, където са стояли през вековете, заяви Коскун по време дискусията, озаглавена "Земетресението от 6 февруари и нашето разрушено наследство: Свидетелства на очевидци."

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер, с епицентър в близката провинция Кахраманмарас, засегнаха повече от 13 милиона души в 11 провинции на Южна и Югоизточна Турция и отнеха живота на над 50 000 души.

Турция вече е започнала работа по тези сгради, каза Коскун, като добави, че процесът на реконструкция и възстановяване на тези емблематични сгради ще отнеме от около шест месеца до една-две години.

"Всъщност тук става дума за възстановяване на един град", обясни той и уточни, че поради тази причина градът ще бъде модерен, но и ще запази връзката си с реалността и автентичността, както и историческата си структура.

Според Кошкун целият процес ще бъде съвместен, като в него ще участват Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата, Министерството на културата и туризма, както и някои университети, сред които Университетът в Хатай и Близкоизточният технически университет в Анкара, а също и местните общности в региона, заедно с неправителствени организации.

Коскун изложи подхода им, като отбеляза разнообразната собственост на сградите и земите в региона, включително министерства, частни имоти, фондации и публични институции: "Ще окажем пряка подкрепа и финансова помощ на онези структури, които се нуждаят от незабавно внимание."

Министерството ще предприеме цялостно възстановяване в определени райони, като понякога ще се грижи за целия процес или само ще предоставя определена техническа помощ.

Освен това Коскун спомена и активното сътрудничество на Турция с различни международни организации от редица държави, включително Япония, Великобритания и САЩ.

"Предвиждаме съвместна работа с избрани организации, като с някои от тях ще участваме в техническо сътрудничество, а от други ще получаваме финансова подкрепа", добави той, подчертавайки гъвкавостта и възприемчивостта към предложенията на тези глобални партньори. /БГНЕС