Взаимни обвинения за провала на общинската сесия във Варна

Ден след заседанието на Общинския съвет във Варна ГЕРБ-Варна, „Възраждане“ и ППДБ излязоха с декларации, в които обясняват своите позиции и обясняват защо сесията не можеше да продължи работата си. Късно вечерта на 21 февруари пресслужбата на Общинския съвет съобщи, че насроченото за 22 февруари заседание се отменя и ще се насрочи в следващите дни, предаде кореспондентът на БГНЕС от черноморския град.


ГЕРБ: Груба далавера с общински имоти на тъмно

Общинските съветници от ГЕРБ-Варна определят като "груба далавера с общински имоти на тъмно" и "приемане на бюджет на коляно" сесията на 21 февруари. Те изпратиха своята позиция до варненските медии, в която коментират и изявление на кмета на Варна Благомир Коцев, думи на неговия заместник по финансовите въпроси Христо Рафаилов и на заместник-кмета по правните въпроси Диан Иванов във връзка с бюджета на Варна и годишната програма за управление на общинска собственост.

„Групата на ГЕРБ настоявахме да отпадне приемането на проекта за бюджет за 2024 г. на Варна поради грубо нарушение на правилника. Материалите от най-важната комисия „Финанси и бюджет“ бяха изпратени на местните избраници в 20 ч. вечерта преди сесията. Не можем да бъдем пасивни зрители и слушатели, в каквито искаше да ни превърне зам.-кметът по финанси Христо Рафаилов“, посочват от ГЕРБ-Варна. Затова те поискали отлагане на приемането на бюджета за следващата сесия на 29 февруари, но не получили подкрепата на мнозинството в Общинския съвет.

Като друг проблем те посочват годишната програма за управление на общинска собственост. Промени по нея са били изпратени 3 минути преди началото на сесията в 10 сутринта в сряда. "Така в 99-ата минута отпаднаха 133 незастроени имота и се замениха със 70 нови за ликвидиране на съсобственост. Зам.-кметът по правни въпроси Диан Иванов посочи, че това било политическо решение на Благомир Коцев, който така и не се яви в пленарна зала да обясни, въпреки настояването на общински съветници. Иван Портних постави резонния въпрос каква е прогнозната стойност на отпадналите имоти и съответно на новите, размери, очаквани приходи и разходи в програмата и няма ли да се наруши балансът на бюджетната рамка с внесените промени", посочват от ГЕРБ-Варна.

„Възраждане“: Администрацията на Коцев реши да прокарва решения с натиск

Настояваме за градивен, целенасочен и смислен бюджет 2024, се казва в позиция на общинските съветници от групата на „Възраждане“. Според тях, сесията на 21 февруари е била истински прецедент в работата на общинския съвет. „Изненадващо за всички съветници, малко след началото управляващите опитаха да премахнат цял раздел с имоти /над 130/ и да добавят стотици други на тяхно място в Общинската програма за разпореждане с имоти - без доводи, без аргументи и най-важното, без ясна прогнозна стойност на извежданите и заменяни терени“, подчертават съветниците от „Възраждане“. Така те били лишени от правото си да вземат информирано решение и да защитят обществения интерес. „Сред стотиците имоти видяхме опит за прокарване на изключително спорни терени. "Възраждане" реагира моментално и поиска да бъде оттеглена цялата спорна точка и да бъде разгледана на предстоящата комисия по собственост и стопанство. „Вместо разумен дебат и доводи, получихме инат и опит за натиск от управляващите и администрацията. Още по-зле, вместо кметът и администрацията му да защитават позициите си в зала, първият изчезна към обед, а вторите по-късно.

Защо кметът избяга от пленарна зала и не взе участие в дебатите, които би следвало да отразяват неговата политическа визия и приоритети? Общинските съветници от „Възраждане“ внесохме и процедурно предложение кметът да бъде извикан на сесията, но той не благоволи да се яви. Не дойде, но написа пореден пост във Фейсбук. Кой управлява Варна? Има ли кмет в Общината?“, питат общинските съветници от „Възраждане“. И си отговарят: „Варна няма бюджет, защото администрацията на Коцев реши да прокарва решения с натиск и в последния момент. Няма как да набереш инерция, когато сам се спънеш на старта. Варненци са безкомпромисни към политиците, които ги лъжат, политици които говорят едно в кампания, а после вършат друго.“

Коалиция ПП-ДБ: С неприемането на бюджета се спират важни процеси и с това се търгува

По-късно следобед пристигна и декларация на общинските съветници и общинската администрация от Коалиция „ПП-ДБ“ във Варна, с която остро осъждат опитите на опонентите за бламиране на бюджета по време на шестото заседание на Общинския съвет в сряда. Те припомнят, че ежедневно се работи за „положителна промяна в инфраструктурата на града, още повече средства в сферата на образованието, здравеопазването, културата и спорта. Всички тези усилия претърпяха спънка в зала Пленарна и тя доведе до негласуването на бюджета на Варна за 2024 г.“

Според ПП-ДБ „различните формации в един глас и по някакъв начин опитваха тази важна точка от дневния ред да бъде отложена и възпрепятствана. За жалост, това е с цел да се печели време и да се показват мускули, да се извиват ръце и да се поставят условия към кмета Благомир Коцев.“ И добавят, че подобни похвати не са част от политиката на новия варненски кмет. „Търся експертност и морал, а не „услуги“. Пълненето на администрацията с партийни калинки е похват на бившите управляващи“, обяви Коцев.

От коалицията са категорични, че „парите на варненци се използват като инструмент и разменна монета за постигане на лични тяснопартийни цели. С неприемането на бюджета се спират много важни за общината процеси и с това в момента се търгува“. „Администрацията и съветниците от ПП-ДБ положиха големи усилия този заварен бюджет да придобие някаква хубава форма и да бъде приет, за да вървят нормално всички дейности в града. Стигна се до абсурд – заседанието във вида, в който беше гласувано, можеше да продължи буквално седмици, което е непродуктивно.“ От коалицията припомнят, че ново заседание за бюджета на Варна все още не е насрочено. И призовават сесиите и решенията на Общинския съвет да не се превръщат в партийни сцени и да се трансформират в политическо говорене, а да се водят по целесъобразност и законосъобразност. /БГНЕС