Вуцов в топ 10 на най-обещаващите млади вратари в класация на CIES

Вратарят на Славия Светослав Вуцов попадна в престижна класация. Стражът на "белите" е в челната десетка на най-обещаващите млади вратари на базирания в Швейцария Международен център за спортни изследвания (CIES). Докладът на центъра идентифицира 200 играчи - топ 10 в 20 различни класификационни категории, които са родени след 1-ви януари, 2002, и имат най-висок коефициент в официални срещи, играни в турнири за възрастни през 2022.

Светослав Вуцов.

Вуцов е десети с коефициент 14.9. Той има 3090 минути през тази година и е оценяван на 2 млн. евро. Българинът има вече четири мача за националния отбор на страната, като вече попадна в друга класация на CIES в началото на годината - сред 100-те най-талантливи футболисти до 19 години в Европа, на десето място сред вратарите.

Номер 1 е стражът на Генк Маартен Вандевоорт, който от 2024 г. ще играе за РБ Лайпциг. Цената на Вандевоорт е малко над 18 млн. евро. В топ 3 са още вратарите на Саутхемптън и Университатя Крайова съответно Гавин Базуну и Роберт Попа.

В челната десетка попадат още Габриел Слонина (Чикаго Файър), Андрей Кудравец (БАТЕ Борисов), Даниил Худяков (Локомотив Москва), Диего Енрикес (Депортиво Бинасионал), Доган Алемдар (Рен) и Масато Сасаки (Кашива Рейсол). /БГНЕС