Вукадинова не финишира във втория манш на слалома, злато за Петра Влъхова

Ева Вукадинова не успя да финишира във втория манш на женския слалом от програмата на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Катарина Линсбергер (л), Петра Влъхова (ц) и Уенди Холденер (д).

20-годишната българка, която дебютира на Олимпиада, даде 49-о време в първото спускане, след като драматичен инцидент беляза карането й. Вукадинова, която стартира днешния слалом при дамите с малка шина върху скиорската ръкавица заради травма, получена по време на гигантския слалом в понеделник, отпадна първоначално след пропусната врата, но това се оказа заради появата на стюард на пистата. Впоследствие тя стартира отново, като направи грешка, но се задържа на ските си и успя да завърши на 49-о място. Във втората каране обаче Вукадинова не съумя да финишира.

Олимпийското злато е за действащата носителка на Големия кристален глобус Петра Влъхова от Словакия. Тя бе осма след първия манш, но даде най-добро време във втория – 52.09, като остави на осем стотни зад себе си австрийката Катарина Линсбергер. С бронза се поздрави швейцарката Уенди Холденер, която завърши на +0.12 сек от победителката. Четвърта се нареди германата Лена Дюр, която бе най-бърза в първия манш. Топ 10 допълниха още словенката Андрея Слокар, швейцарките Мишел Гизин и Камий Раст, американката Паула Молцан, шведката Анна Свен Ларшон и швейцарката Алине Даниот. Лидерката в генералното класиране за Голямата световна купа Микаела Шифрин отново разочарова и отпадна във втори пореден старт след първия манш, подобно на случилото се в гигантския слалом.

За Влъхова това бе първо олимпиийско злато в кариерата – тя остана 13-а в дисциплината в Пьонг Чанг през 2018, и 19-а на Игрите в Сочи през 2014. Най-високото й класиране на Зимни олимпийски игри бе петото място в алпийската комбинация преди четири години. Това бе и първи медал за Словакия на Игрите в китайската столица. За дамите предстои супер гигантски слалом в петък. /БГНЕС