Вучич: В Сърбия са предадени 37 000 незаконни оръжия и взривни устройства

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че от 8 май досега са предадени повече от 37 хил. незаконни оръжия и взривни устройства. Той добави, че ще се бори за връщане на смъртното наказание след престрелките в Белград и община Младеновац, при които бяха убити и ранени десетки хора.


"В момента имаме повече от 37 200 намерени оръжия и взривни устройства", заяви Александър Вучич пред сръбската информационна агенция RTS. Той напомни, че тези, които не предадат незаконните оръжия до 8 юни, ще бъдат осъдени на до 15 години затвор.

Вучич добави, че ще се "бори политически в Европа и по света" за връщане на смъртното наказание, защото "няма друго наказание за това, което се случи в Белград, Мало Ораше и Дъбон /община Младеновац/ ". "Докато съм президент, ще се боря с целия си авторитет и с всички сили, за да получат максимално наказание, а като гражданин ще говоря за това навсякъде", каза той.

На 3 май 13-годишно момче откри огън в училище в центъра на Белград. Бяха убити десет души, включително осем деца. Александър Вучич заяви, че стрелецът е бил настанен в психиатрична болница, защото не е могъл да понесе наказателна отговорност поради възрастта си.

През нощта на 5 май 21-годишен младеж откри огън с автомат в община Младеновац. Осем души бяха убити, а други 14 бяха ранени. Стрелецът беше задържан на 5 май.

След тези два случая Александър Вучич даде обещание да разоръжи Сърбия. Страната ще наложи двугодишен мораториум върху издаването на разрешителни за носене на огнестрелни оръжия, както и по-строги правила за тяхното съхранение./БГНЕС