Вучич с нов рекорд - 80 телевизии излъчиха негово интервю за часове

80 телевизии на територията на Сърбия, Република Сръбска и Черна гора са излъчили интервю на президента Александър Вучич пред сръбската телeвизия Informer.


"Това нарушава член 6 от Закона за обществената информация и медиите, който гарантира политически плурализъм в медиите и забранява монопола", заяви проф. Раде Веляновски пред N1.

"Необходима реакцията на Регулаторния орган за електронни медии (РЕМ)", обясни той.

"Действията на президент противоречат на елементарното политическо благоприличие и демократичните стандарти. Не трябва да има политическо влияние в толкова голяма степен", подчерта професорът.

Слободан Чирич, вицепрезидент на Асоциацията на журналистите на Сърбия, каза, че освен правната страна и евентуалното нарушаване на Закона за обществената информация и медиите, е важен и въпросът за редакционната концепция на множество електронни медии.

„Множество електронни медии без никакво съпротивление, да не кажа на сляпо, предават някакво съдържание без редакторска намеса...“, заяви Чирич пред "Данас".

Слободан Цвеич, бивш член на РЕМ, заяви, че излъчването на гостуването на президента Вучич по голям брой телевизии със сигурност показва монополизирането на медийното пространство.

„Вучич, всички тези телевизии и РЕМ заслужават критиката на тази част от обществото, която се бори за равенство, функциониращи институции и демократични принципи. Принципът е ясен – борбата с единомислието“, добави той.

Игор Божич, програмен директор на телевизия N1, не очаква реакция от РЕМ по този въпрос.

„Излъчването по 80 телевизионни канала показва колко контрол има над медиите и как монополът работи на практика. Унищожително е, че подобни абсурдни ситуации вече не изненадват никого“, заяви Божич. Той посочи, че плурализъм в Сърбия отдавна не съществува, всичко това се отразява много зле на демокрацията в страната. /БГНЕС

Категории: