Многолюден протест в Тбилиси заради „руски закон“

Десетки хиляди хора протестираха в Грузия срещу противоречивия законопроект за "чуждестранно влияние".

Парламентът прие и на второ четене мярката, за която Брюксел предупреди, че ще навреди на дългогодишните европейски стремежи на Тбилиси.

Черноморската кавказка държава е обхваната от масови антиправителствени протести от 9 април, след като управляващата партия "Грузинска мечта" възобнови плановете си за приемане на закон, който според критиците прилича на репресивно руско законодателство, използвано за заглушаване на несъгласието.

Законопроектът беше приет на второ четене в парламента на 1 май с 83 на 23 гласа, ден след като полицията насилствено разпръсна демонстрация срещу него, използвайки сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми и пребивайки и арестувайки десетки хора.

Ръководителката на ЕС Урсула фон дер Лайен осъди насилието и призова Грузия да остане на пътя към Европа. „Следя ситуацията в Грузия с голяма загриженост и осъждам насилието по улиците на Тбилиси“, написа фон дер Лайен в X. „Грузинският народ иска европейско бъдеще за своята страна. Грузия е на кръстопът. Тя трябва да остане в курса по пътя към Европа“.

Развявайки знамена на Грузия и Европейския съюз, десетки хиляди демонстранти се събраха пред парламента, според репортер на AФП на място. На митинга бяха изпълнени националният химн на Грузия и Одата на радостта на ЕС.

Популярният гняв нараства

По-късно вечерта полицията използва лютив спрей, сълзотворен газ и водни оръдия от вътрешния двор на сградата на парламента срещу стотици демонстранти, които се опитаха да блокират страничния вход на парламента. „Тяхното насилие е безсмислено, протестът само ще се разраства, тъй като народният гняв расте срещу нашето правителство“, каза 20-годишният протестиращ Тато Гачечиладзе пред AФП. „Грузия принадлежи на Европа и ние няма да толерираме руските закони и проруско правителство“, добави той.

Парламентът каза в изявление, че е "активирал червеното ниво на сигурност поради нападението срещу сградата МУ, което представлява заплаха за живота и здравето" на хората вътре. Репортер на AФП на мястото каза, че не е имало опити за нападение срещу сградата, с изключение на епизод, когато група младежи разклащат масивната й порта.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че полицията е използвала "специални средства, предвидени в закона - лют спрей и водни оръдия - за възстановяване на реда и закона". Премиерът Иракли Кобахидзе разкритикува западни политици и дипломати за „оклеветяването“ на законопроекта, който само ще „повиши прозрачността на чуждестранното финансиране на НПО в съответствие с европейските ценности“. Той обвини грузински граждански групи, че се опитват да организират революции "поне два пъти през последните три години" със западно финансиране. /БГНЕС, АФП