Вучич отрече геноцида в Сребреница пред САЩ

Сръбският президент Александър Вучич отрече геноцида в Сребреница при срещата си с високопоставен служител на САЩ.


"Сърбия и САЩ нямат съгласие по въпросите за Косово и Сребреница", заяви Вучич след разговори с помощник-държавния секретар на САЩ Джеймс О'Брайън.

През лятото на 1995 г., в защитения анклав Сребреница, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват над 9 000 души - босненски мюсюлмани. До момента са идентифицирани телата на близо 8 800 от тях, които са погребани в Поточари.

Що се отнася до резолюцията на ООН за геноцида, която ще бъде гласувана през месец май, Вучич обясни, че двамата са я обсъждали дълго време и е "особено загрижен" по този въпрос.

"Знам какво означава тя и как ще наруши отношенията в региона. Не забравяйте, че това беше взето като решение на един народ срещу друг народ в рамките на самата Босна и Херцеговина", посочи той.

Вучич твърди, че въпросът за тази резолюция е бил незаконно преместен от Съвета за сигурност в Общото събрание на ООН.

"Казах на О'Брайън в лицето му всичко, което е важно за нашите граждани. Колко трудно е това, което се случва, за сръбския народ", заяви държавният глава на Сърбия.

Сръбският президет каза още, че Белград не планира никаква инвазия срещу Косово.

"Съгласни сме, че е много важно да се запазят мирът и стабилността. Обещах, че Сърбия ще се държи отговорно и сериозно, и обясних какви лъжи идват от тези, които говорят за някаква инвазия, война, тъй като ние дори не смятаме да участваме в такива неща", допълни Вучич след разговорите.

Сръбският президент твърди, че "Държавният департамент, НАТО, ЕС и всички останали мълчат за всекидневните арести и побоища над сърби в Косово."

"Но добре, затова ще бъдат възнаградени с членство в Съвета на Европа. Казах и на г-н О'Брайън - Сърбия ще се противопостави на това насилие срещу сръбската държава и народ и ще се бори. Ако загубим - ще загубим, какво друго можем да направим", посочи Вучич.

БГНЕС припомня, че през лятото на трагичната 1995 г. настоящият сръбски президент Александър Вучич е министър на информацията в кабинета на диктатора Слободан Милошевич. Пред парламента в Белград Вучич заявява, че „за всеки убит сърбин ще бъдат по 100 босненци.“ Геноцидът в Сребреница е потвърден с присъдата на Международния съд в Хага.

От своя страна Джеймс О'Брайън днес обясни, че като млад юрист е работил "по разследването на престъпленията в Сребреница".

"Бях млад юрист, работех по разследването на военни престъпления и бях част от първия екип на тези, които разследваха убийствата в Сребреница. Това е престъпление, но много от извършителите бяха разследвани и осъдени", заяви О'Брайън на пресконференцията.

"По това време силите на Република Сръбска и сръбското правителство ни гарантираха сигурността, а след това представителите на ООН бяха с нас, докато търсехме истината. Това правим и днес и трябва да се изправим пред истината", добави той. /БГНЕС