Политико: Байдън ще измести фокуса от Украйна към икономиката

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се фокусира по-малко върху подкрепата за Украйна в предизборната кампания, съобщи „Политико“.

През ноември в САЩ ще се проведат президентски избори, които противопоставят Байдън срещу бившия президент Доналд Тръмп.

Байдън подписа законопроекта за чуждестранната помощ в размер на 61 млрд. долара, постигайки важна външнополитическа победа.

Екипът на президента планира да направи ангажимента на САЩ в борбата на Украйна срещу Русия по-малко обсъждане, за да обърне повече внимание на икономическите въпроси.

Каузата на демокрацията вероятно ще остане като централен компонент от кампанията на Байдън. Той ще се опита да обвърже редица теми - Украйна до абортите, безопасността на оръжията, образованието и Тръмп. Сътрудниците на Белия дом и кампанията не очакват голям публичен натиск за засилване на подкрепата за Киев през следващите месеци.

"След като допълнителното споразумение мина през Конгреса, въпросът не е толкова актуален", каза един от високопоставените служители в администрацията.

Поддръжниците на Байдън, смятат, че осигуряването на втори президентски мандат е най-важният елемент за продължаване на подпомагането на Украйна в нейната защита срещу Русия.

Ето защо изместването на стратегията към изтъкване на въпроси от по-значимо непосредствено значение за американските гласоподаватели засега би могло да бъде по-печелившо.

Байдън все пак ще има възможност да засегне въпросите на сигурността по време на кампанията.

Президентът на САЩ се очаква да пристигне във Франция през юни, за да отбележи 80-годишнината от инвазията в „Деня Д“. В речта си той вероятно ще направи паралели с настоящите събития.

Друга голяма сцена за потенциалните изявления на Байдън по отношение на войната може да бъде срещата на върха на НАТО във Вашингтон месец по-късно, на която ще бъде отбелязана 75-годишнината от създаването на блока.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви по-рано, че Украйна се надява да продължи да работи с Вашингтон, независимо от резултата от президентските избори в САЩ. /БГНЕС