Вучич, Орбан и Нехамер подписаха Меморандума за борба с нелегалната миграция

В Белград се проведе втората тристранна среща между Сърбия, Унгария и Австрия. Президентът Александър Вучич, унгарският премиер Виктор Орбан и австрийският канцлер Карл Нехамер подписаха Меморандума за борба с нелегалната миграция.

По време на съвместната пресконференция Вучич заяви, че трите страни са подписали важен меморандум за разбирателство по отношение на борбата с нелегалната миграция.

„Нашите екипи продължават да работят върху конкретизирането на всичко и скоро ще започнем действието, със сигурност значително преди края на годината“, каза Вучич. Броят на нелегалните мигрантисе е увеличил почти двойно спрямо миналата година. „Искаме да преместим отбранителната граница за Унгария към Австрия и Сърбия на юг, а по-късно ще сме готови да я преместим още на юг заедно със Северна Македония, като по този начин защитаваме и пазим Европа, но защитаваме и нашата страна“, каза президентът.

Вучич посочи, че вече са предприети няколко стъпки, първата от която е хармонизирането на визовата политика с политиката на Европейския съюз. Нелегалните мигранти пристигат в Сърбия най-често от две държави - България и Северна Македония.

„Разбрахме се днес съвместно, с подкрепата на Унгария и Австрия, да назначим по-голям брой полицаи на границата със Северна Македония, да включим значителна техника, автомобили с термовизионни камери и да се опитаме да преместим тази отбранителна линия на юг “, каза президентът. Сърбия не иска да бъде паркинг за нелегални мигранти, подчерта Вучич и напомни, че Сърбия винаги е проявявала разбиране и солидарност към бежанците и към тези, които изпитват трудности и ще продължи да го прави . „Споразумението за реадмисия, т.е. експулсирането на онези, които нямат шанс да получат убежище и искат на всяка цена да останат на наша територия, е много важно за нас, защото ще трябва да осигурим самолети, за да се върнат в страните си. Тези разходи ще ги разделим с нашите партньори от Унгария и Австрия", посочи президентът.

В своето изявление Вучич посочи, че Сърбия винаги е имала подкрепа от Виена, когато става въпрос за европейска интеграция, че това е стратегическа цел на Сърбия, но това ще бъде много сложен процес.

Що се отнася до отношенията с Унгария, той каза, че сърбите винаги ще са благодарни на своите унгарски приятели.

Канцлерът Нехамер изтъкна, че Австрия ясно подкрепя пътя на Сърбия към ЕС, която е важен партньор и има важна стратегическа роля в областта на сигурността.

Австрийският канцлер посочи, че подкрепата на Австрия за членството на Сърбия в ЕС се отразява в две перспективи, първата от които е двустранното сътрудничество със Сърбия. Той напомни, че австрийските компании са сред най-големите инвеститори в Сърбия, че има добро сътрудничество в икономиката, изпълнено с доверие, и че предприемачите виждат в Сърбия място, което е продуктивно и печелившо.

Друго измерение е ЕС, а Европейската комисия проверява напредъка в процеса на присъединяване. „Що се отнася до австрийската страна, има ясна подкрепа за пътя на Сърбия към ЕС, както и за други държави от Западните Балкани, които са в различни етапи на развитие и напредък. Този регион и Сърбия в частност имат важна стратегическа роля по отношение на сигурността и са важни партньори, които трябва да бъдат сближени и въведени в ЕС“, каза австрийският канцлер.

Нехамер заяви, че Австрия ще продължи да прави всичко възможно, за да помогне на Сърбия по този път, като добави, че ръката на приятелството е непрекъснато протегната.

По отношение на борбата с нелегалната миграция Нехамер подчерта, че Сърбия, Австрия и Унгария са установили партньорство в тази област, както и в борбата срещу организираната престъпност.

„Стигнахме до точката, в която отделните държави от ЕС търсят нови форми на партньорство отвъд това, което е възможно в ЕС, защото това, което е постигнато досега в рамките на системата на ЕС за предоставяне на убежище, не е достатъчно. Много неща се случиха от последната ни среща, Вучич се застъпи за прекратяване на туризма в системата за убежище и аз му благодаря, че взе сериозно опасенията на Австрия и не я остави в беда“, каза Нехамер.

Австрийският канцлер сподели, че страната му е понесла тежестта на бежанския туризъм, особено от Тунис, Индия и други страни. Нехамер съобщи още, че Австрия ще изпрати още 100 полицаи – мъже и жени, в съвместни гранични екипи и подходящо оборудвани превозни средства и дронове. „Благодарен съм както на Сърбия, така и на Унгария, че за първи път ще стартираме проект за депортиране на мигранти, които са незаконно пребиваващи в Сърбия. Предложих тази платформа като министър на вътрешните работи и ще я предоставя на Сърбия“, каза още Нехамер.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви на пресконференцията, че Унгария е в специфична ситуация, защото неин съсед е Украйна, където има война и оттам има един натиск, а мигрантите идват през Сърбия и това е друг натиск. Орбан се позова на събитията в Полша и изрази съболезнованията си за загиналите хора от ракети в Полша и добави, че ако има война във вашия регион, вие също не сте в безопасност. „Когато си в опасност, тогава трябва да се опиташ да премахнеш тази опасност. Ние сме за мир. Споделяме съдбата със Сърбия, както за добро, така и за лошо, и помагаме, когато някой има нужда от помощ..

Орбан обърна специално внимание на проблема с мигрантите.

„Около 250 000 са пресечените опити за преминаване на границата, което означава, че те стават все повече, стават все по-агресивни, контрабандистите на хора имат оръжие и го използват. Водя война срещу незаконната миграция от дълго време и вярвам в един метод, който трябва да помогне да я предотвратим“, казва Орбан.

Той обясни, че ако мигрантите са убедени, че ще преминат границата, ще опитат. "Трябва да им дадем да разберат, че няма преминаване през нашата граница. От 2015 г. насам Унгария е инвестирала 1,6 милиарда евро в защита на границата. Ключовата държава за европейската сигурност е Сърбия. Ние сме длъжни да благодарим на Сърбия", каза Орбан. Той добави, че ако Сърбия беше в ЕС, щеше да е по-лесно да се защитим от нелегалната миграция. "Унгария се опитва да даде възможност на Сърбия да стане член. Докато това се случи, трябва да поставим границата възможно най на юг, това ще бъде дългосрочен проблем", каза Орбан. /БГНЕС

Белград / Сърбия