Вучич очаква военните действия в Украйна да се ожесточат

Сръбският президент Александър Вучич смята, че интензивността на бойните действия в Украйна ще се засилва. Според него преди няколко месеца "изглеждаше ясно, че Украйна, с огромната подкрепа на Запад, печели", но сега нещата "вече не са толкова ясни". Както отбеляза сръбският лидер, сега страната му се намира между Русия и Запада като между чук и наковалня.

"Сраженията ще бъдат много по-тежки, въпреки че вече са много, много интензивни. Мога да напиша много книги за това. А натискът върху нас ще бъде два или три пъти по-силен, страшно страшен натиск върху Косово и Метохия", заяви Вучич пред телевизия Prva.

Сръбският президент смята, че Русия и западните страни се опитват да сложат край на конфликта през следващите пет-шест месеца заради предизборни кампании. Русия и САЩ ще проведат президентски избори през 2024 г., а Полша и Обединеното кралство ще проведат парламентарни избори съответно през 2023 и 2024 г. "Западът се нуждае от това руснаците да нямат достъп до Балканите дотогава. Руснаците не могат да допуснат Западът да има толкова удобна позиция... Нашата Сърбия ще бъде буквално между чука и наковалнята", каза Вучич.

Сърбия не оказва военна подкрепа на Украйна, но изпраща хуманитарна помощ. Страната не налага антируски санкции, въпреки че е подложена на натиск от страна на ЕС да се присъедини към санкциите, наложени от съюза. На Общото събрание на ООН през 2022 г. обаче Белград подкрепи резолюция, осъждаща руските действия в Украйна. Вучич съобщи, че това е необходимо, за да остане страната му на международната сцена./БГНЕС