Вучич не го устройва предложената от Русия цена на газа

Москва е предложила формула за изчисляване на цената на газа, според която хиляда кубически метра ще струват 790 долара от новата година, което не се харесва на Белград, заяви сръбският лидер Александър Вучич в ефира на TV Prva.

По силата на действащия договор Сърбия получава синьо гориво от Русия на цена 270 долара за 1000 куб. м, а договорът изтича в края на годината.

"Беше ни предложено цената на газа да бъде 70% от цената на газовата борса и 30% на базата на петролната стойност... Тогава цената ще бъде 790 долара за 1000 кубични метра. Кой ще плати, кой ще плати това? Ето защо срещата ми с Путин на 25 ноември е толкова важна", каза Вучич.

Според него Белград настоява за цена, базирана на петролната формула от 70 процента и 30 процента на борсовата цена.

"Тогава цената за нас ще бъде 510 долара. Но ние не можем да платим и това", продължи Вучич.

Той уточни, че в хранилищата има 268 млн. куб. м газ, но дневното потребление се увеличава от 6,5 до 8 млн. куб. м на ден, което рязко намалява резервите.

Понастоящем Русия е почти единственият доставчик на природен газ за Сърбия, която през последните години е получила повече от 2 милиарда кубични метра синьо гориво транзитно през Украйна и Унгария. Официалното пускане на руски газ в сръбската газопреносна система през България от газопровода "Турски поток" се състоя на 1 януари. На първия етап по газопровода ще се транспортират около 4 милиарда кубически метра газ годишно, което напълно ще покрие нуждите на Сърбия от синьо гориво. Проектът е проектиран за годишен обем от до 12,4 милиарда кубически метра газ за тази държава и страните от ЕС. /БГНЕС