Вучич: Над Сърбия са надвиснали черни облаци, идват страшни времена за нас

Сърбия се намира в много по-тежко положение отколкото това изглежда на пръв поглед. Над страната ни са надвиснали гъсти черни облаци.

Александър Вучич, президент на Сърбия

В края на лятото идва време, което ще бъде най-трудното от 1944 година насам. Не крия това от народа и няма да го скрия и от Вас.

Това каза сръбският президент Александър Вучич по време на срещата си със сръбския патриарх Порфирий, предаде БГНЕС. Според Вучич някои световни лидери предвиждат много по-трудни времена от онези преди и по време на Втората световна война.

Вучич твърди, че Сърбия "се намира в доста специфична ситуация поради проблема с Косово и очаква още по-мощен натиск срещу Белград".

"От деня когато Владимир Путин обясни от формално-правна и политическа гледна точка защо напада Украйна всички западни сили работят за ускорено разрешаване на косовския възел за да изземат от ръцете на Путин неговите аргументи. Това нещо го чувам на всяко едно място където бях в Европа", каза Вучич и припомни, че "Сърбия е единствената страна в Европа, която не е наложила санкции срещу Русия и поради тази причина е подложена на огромен натиск". "Това ни създава големи проблеми и тези проблеми ще бъдат все по-големи", каза още той.

Вучич поиска помощ от църквата с думите: Без нашата църква нашият народ извън границите ни трудно ще оцелее. Трябва да ни помогнете всички хора да разберат позицията на Сърбия. Всички да бъдем заедно. Да бъдем единни в тези времена.

Сръбският патриарх Порфирий се обяви за спиране на войната и призова за мир. Той благодари на Вучич за "отговорното поведение и принципната позиция в тази криза". /БГНЕС

Белград / Сърбия