Вучич-Макрон: Изключен е диалог за Съюза на общините, няма оптимизъм по въпроса с Прищина

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли след вчерашната среща с френския президент Еманюел Макрон идеята за обсъждане на Съюза на сръбските общини в Косово като част от френско-германския план. Той посочи, че по време на срещата освен ситуацията в Косово и Метохия са били обсъдени и двустранните отношения между Сърбия и Франция и европейската перспектива на Сърбия, предаде РТС. Както посочва изданието вчера след срещата, Вучич очаква Макрон да посети Сърбия в началото на следващата година.

Сръбският президент каза след срещата в Париж, че е имал много добър и съдържателен разговор по много важни теми с френския президент и че е доволен, че е дошъл в Париж и е имал възможност да разговаря с Макрон дълго време.

„Има неща, за които не мога да говоря. Говорихме за ситуацията в Косово и Метохия, говорихме за нашите двустранни отношения. В началото на следващата година се надявам и очаквам посещение на френския президент у нас“, каза Вучич.

Той добави, че е донесъл всички документи, които казват и потвърждават позициите на Република Сърбия и ги е предал и е говорил за сериозността на подхода на Сърбия и за разочарованието на сръбския народ. Той каза, че "една сръбска дума струва много повече от нечии подписи".

„Говорихме и за европейската перспектива на Сърбия, но също така говорихме за всички въпроси и за нашето сътрудничество, нашите търговски камари, MEDEF, напредъка на нашето летище“, каза Вучич.

Той заяви, че смята Макрон за искрен приятел на Сърбия и че му се струва, че уважава това, че той говори истината и че „ние правим това, което казваме“.

"Ние се познаваме от дълго време и вярвам, че има още много хубави неща пред нас. Вярвам, че можем да подпишем големи, големи неща в Белград, когато той дойде и ще има много неща, за които ще говорим. Днес не е подходящият момент за всичко“, каза Вучич.

Президентът отхвърли идеята за обсъждане на Съюза на сръбските общини в Косово и Метохия като част от френско-германския план.

"Това трябваше да е в първото споразумение. Ние сме малки и слаби, не съм особено умен, но не съм и идиот. Няма нищо общо с това", отговори Вучич на журналистически въпрос относно спекулациите на медиите, че има план от три точки за решаване на настоящата ситуация в Косово, чиято същност е Сърбия да се съгласи да обсъди искането за Общините в рамките на френско-германския план.

Помолен да коментира изявленията на американския посланик в Прищина Джефри Ховениер, който каза, че е загрижен за 21 ноември (когато Курти обяви санкции за сърби, които не пререгистрират колите си) и че Общините трябва да се обсъдят възможно най-скоро, Вучич каза, че Ховениер е уплашен.

„Както и мен ме е страх“, допълни той, „защото след юлската криза, в края на август в Брюксел каза, че имаме проблем с личните карти. Казах, че ще представим нещо, което не ни е лесно, но е в рамките на нашата политика и „Отворени Балкани“ и е нещо, което никой не може да откаже. За да се преодолее тази ситуация. Но по отношение на табелите това е невъзможно", каза той.

„Те казаха: „Нашата работа е да убедим Курти да го реши по различен начин“. И както виждате, нищо не беше решено“, каза президентът на Сърбия.

Той добави, че се казват неща, които не е нужно, само за да се покаже, че „сме притиснати в ъгъла“, което сърбите от цялото Косово разбраха и сега, както посочи, е много по-трудно.

"Сега как ще им кажа да се върнат в институциите утре? За щастие те сами поставят условията. Няма какво да направим с това, докато не бъдат изпълнени и двете условия и това е", каза Вучич.

На въпрос дали има възможност за среща с Албин Курти, Вучич заяви, че има и че винаги е готов, но че не вярва, че ще има среща.

„Сърбите ясно написаха в официалното си изявление какви са условията за връщане в институциите, а ние сме много далеч от това“, посочи Вучич и повтори, че е имал много добра среща от гледна точка на двустранните отношения с Франция , и да, що се отнася до отношенията с Прищина, няма причина за оптимизъм.

Той заяви, че е донесъл документи за табелите в Париж.

„Показах ги на Еманюел Макрон. Ето, президенте, ето. Пише ли: КС/РКС? Добре, пише. Само за това моля, но те не разрешават, защото едностранно го отмениха през 2020 г., защото те са статусно неутрални номера. Търсим само това, търсим само написаното. Нищо повече от това", заяви Вучич.

Президентът каза, че заключенията на Съвета за национална сигурност, направени при започването на конфликта в Украйна, са „същността на нашата политика, всичко, за което се борим - независимост и уважение към позицията на Сърбия“, и че „можем да се откажем от това в случай, че ние буквално имаме Дамоклев меч над главата“.

Вучич заяви това в отговор на журналистически въпрос дали сега е моментът за налагане на санкции на Русия.

"Тези заключения са политиките, които водим, тези заключения са моят живот, животът на свободна Сърбия", каза Вучич.

Той добави, че тези заключения са издържали 270 дни на най-трудния натиск в съвременната сръбска история и че те „са нашата същност - да пазим международното публично право, да осъждаме тези, които нарушават международното публично право и влизат на територията на други държави, но и да не да водим санкционна политика, особено не към онези, които ни защитиха през 2015 г. и които ни помогнаха да запазим териториалната цялост на страната ни“.

„Повярвайте ми, никой не знае това по-добре от мен. Никой няма толкова пряк контакт с всички в Европа и по света, какъвто имам аз“, каза Вучич. „Фактът, че чувам от милион страни "трябва, трябва, трябва", виждате, че не ми пречи. Когато се наложи, не заради себе си, а в името на нацията, ако това се случи, тогава ще изляза пред хората и ще кажа това", заключи Вучич. /БГНЕС