Вучич изпрати командващия армията на границата с Косово

Косовските специални части са се опитали да премахнат барикадата край Зубин Поток, Вучич проведе консултации с премиера и военните, съобщи Косово онлайн.

Това събитие беше съобщено и от местната медия Zubin Potok Info, която публикува в профила си в Instagram замъглено видео, в което се чуват детонации и залпов огън.

Медията допълва, че на барикадите в Зубин поток към момента е спокойно.

Косовската полиция в Зубин Поток има две бази, построени наскоро.

Както беше посочено по Pink TV, сръбският президент Александър Вучич е провел консултации с премиера Ана Бърнабич и военното ръководство на страната по този повод.

Вучич е изпратил командващия армията на границата с Косово, съобщи самият генерал Милан Мойсилович.

“Политика” съобщава, че след срещата с президента Вучич генерал Милан Мойсилович спешно е заминал за Рашка, а работните срещи и консултации ще продължат днес сутринта.

Сърбите от север на Косово и Метохия са на барикадите вече 17 ден. Те казват, че ще бъдат отстранени, когато Прищина освободи Деян Пантич, Милян Аджич и Сладжан Трайкович и когато специалните полицейски сили бъдат изтеглени от север. От Кфор потвърдиха, че снощи е имало стрелба в Зубин поток, но няма пострадали и нанесени материални щети. Косовската полиция обяви, че не е имало нападения срещу полицията, нито е имало размяна на огън между полицията и която и да е групировка.

„Задачите, които получихме сръбските въоръжени сили и аз, като началник на Генералния щаб, са точни и ясни и ще бъдат изпълнени изцяло“, посочи Мойсилович, добавяйки, че ситуацията е сложна и изисква присъствието на сръбските въоръжени сили по административната линия.

Вчерашният ден бе белязан и от забраната на Прищина патриарх Порфирий да отиде в Печката патриаршия преди Коледа. Патриархът обяви, че не се отказва от намерението си да служи в Печката патриаршия и очаква, както той заяви, изключително дискриминационното решение да бъде отменено.

От Рашко-Призренската епархия обявиха, че са шокирани от това решение и припомниха, че патриархът е призовал за мир и съжителство на сърби и албанци.

До последния изблик на напрежение се стигна, след като Косово насрочи местни избори в общините с преобладаващо сръбско население на 18 декември, а основната сръбска политическа партия заяви, че ще ги бойкотира.

Бивш полицай, заподозрян в участие в нападения срещу етнически албански полицаи, беше арестуван, което възмути етническите сърби, които издигнаха барикади.

През ноември стотици сръбски полицаи, включени в състава на косовската полиция, както и съдии, прокурори и други длъжностни лица, напуснаха работа в знак на протест срещу спорното решение да се забрани на сърбите, живеещи в Косово, да използват издадени от Сърбия регистрационни табели на автомобилите си.

Прищина прекрати действието на тази политика поради възмущението, но масовото напускане създаде вакуум в областта на сигурността в Косово.

Сръбският министър-председател Ана Бърнабич заяви миналата седмица, че ситуацията с Косово е "на ръба на въоръжен конфликт"./БГНЕС