Втори ден на китайски военни учения около Тайван

Китай проведе втори ден военни учения около Тайван, което нарече "строго предупреждение" към правителството на самоуправляващия се остров след срещата между неговия президент и председателя на Камарата на представителите на САЩ, предаде АФП.

Този ход предизвика осъждане от страна на Тайпе и призиви за сдържаност от страна на Вашингтон, който заяви, че "следи отблизо действията на Пекин".

Наречено "Съвместен меч", тридневното учение включва репетиция на обкръжаване на Тайван и ще продължи до понеделник, съобщи командването на Източния театър на Народноосвободителната армия (НОАК).

По време на военните игри на Китай самолети, кораби и персонал са изпратени в "морските зони и въздушното пространство на Тайванския проток, край северното и южното крайбрежие на острова и на изток от него", съобщиха от армията.

В репортаж на държавната телевизия CCTV се казва: "Оперативната група ще организира едновременно патрулиране и настъпление около остров Тайван, формирайки цялостна позиция за обкръжаване и възпиране".

В репортажа подробно се описва видът на въоръжението, което Китай използва, включително "реактивна артилерия с далечен обсег на действие, военноморски разрушители, ракетни катери, изтребители на военновъздушните сили и бомбардировачи ".

Тайванският президент Цай Инг Вен незабавно осъди ученията, които се провеждат след срещата ѝ с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Калифорния.

Тя обеща да работи със "САЩ и други сходно мислещи държави" в лицето на "продължаващия авторитарен експанзионизъм".

Във Вашингтон говорител на Държавния департамент заяви, че Съединените щати "последователно призовават за сдържаност и непромяна на статуквото", но отбеляза, че разполагат с достатъчно ресурси, за да изпълнят ангажиментите си в областта на сигурността в Азия.

Съединените щати умишлено не са категорични дали ще защитават Тайван с военна сила, въпреки че от десетилетия продават оръжия на Тайпе, за да му помогнат да осигури самозащита.

Учения с бойни стрелби

Ученията ще включват бойни стрелби край бреговете на китайската провинция Фудзиен, която е обърната към Тайван.

"Тези операции служат като строго предупреждение срещу сговора между сепаратистките сили, стремящи се към "независимост на Тайван", и външните сили и срещу техните провокативни действия", заяви Ши Ин, говорител на НОАК.

"Операциите са необходими за гарантиране на националния суверенитет и териториалната цялост на Китай."

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че около острова са засечени девет китайски военни кораба, както и десетки самолети.

Броят на самолетите, навлезли в югозападната зона за идентификация на въздушната отбрана (ADIZ) на Тайван, е най-големият, регистриран за един ден тази година.

"ККП (Китайската комунистическа партия) умишлено създаде напрежение в Тайванския проток, което... има отрицателно въздействие върху сигурността и икономическото развитие на международната общност", заяви Министерството на отбраната.

Ученията се проведоха часове след отпътуването от Пекин на френския президент Еманюел Макрон, който беше в Китай, за да призове колегата си Си Дзинпин да помогне за прекратяване на войната в Украйна. /БГНЕС