Връщаме се към познатия от преди пандемията начин на живот

Време е да направим крачка към живота – такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 година. България няма да бъде вече в извънредна епидемична обстановка, това е решение на Министерски съвет.

Това заяви здравният министър проф. Асена Сербезова, предаде репортер на БГНЕС.

Сербезова предупреди, че извънредната обстановка отпада, но COVID-19 не си е отишъл. Именно сега е моментът да увеличим ваксинацията.

От 1 април отпадат въведените в страната противоепидемични мерки, добави Сербезова. Отпадат мерките, свързани с маските, спазване на физическа дистанция, ограничение броя на лицата, които могат да посещават обекти на закрито, ВУЗ-овете се връщат към нормалния учебен процес, добави Сербезова. Отпада забраната за свиждане в болниците и социалните услуги. Отпадат и изискванията към работодателите за 50% присъствие на персонала.

Би било прибързано да кажем, че пандемията е свършила, но България, Румъния, Унгария и Полша са страните, които задържаха най-ниска заболеваемост. Връщането към нормалното е нещо, което всички желаем, въпросът е да го направим с минимални рискове и като оставим някои от най-ефективните ограничителни мерки, каза от своя страна държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той бе категоричен, че спазваното разстояние от 1,5 метра осигурява петкратно разпространение на зараза. Ще го препоръчаме – там, където е възможно, заяви той. Няма никакво съмнение в ефективността на защитните маски. Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебните и здравни заведения, при възрастни хора и такива с хронични заболявания, както и за помещение с недобра вентилация. Използването на дезинфектанти също остава силно препоръчително, каза още доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев уточни, че за неносене на маски в градския транспорт няма да се налагат санкции.

Ако не носите маска, се подлагате на по-висок риск, уточни той.

За срок от 3 месеца остават мерки, свързани с функционирането на здравната система, а именно: възможността на НЗОК да заплаща на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагоприятни условия; продължаване на действието на ТЕЛК и НЕЛК.

Ваксинирането остава така, както досега. Ако се наложи, могат да бъдат сформирани и мобилни екипи. Продължава и кампанията по популяризиране на ползите от ваксинация.

От пресконференцията стана ясно, че от 1 април достъп до България ще има всяко лице от всяка точка на света. Граничният контрол продължава по отношение на изискването за сертификат за ваксинация и преболедуване, казаха здравните власти. Отпада изискването за трите цвята на зоните на държавите. С нетърпение очаквахме да дойде моментът, в който ще преминем към нормален режим на работа и когато ще дадем възможност колегите да получават възнагражденията си на база на това каква работа са свършили, заяви председателят на БЛС Иван Маджаров. Имаме в наследство плащанията, свързани с извънредното положение, добави той.

Задачата, която стои пред нас е да подсигурим доходите на българските лекари, така че максимално да преминем този етап от излизане от извънредното положение. Може би другата седмица ще подпишем анекс, поставяме началото на стратегия, в която България трябва да се справи с кризата, пред която сме изправени в здравеопазването, каза още Маджаров.

Спазването на ограниченията е в името на живота, не е отнемане на права и свободи или унижение на някого, заключи здравният министър проф. Асена Сербезова. /БГНЕС