Волейболният Левски представи новата си зала

Новата спортна зала "Левски София" на волейболен клуб Левски бе официално открита преди мача с ЦСКА от Суперлигата днес, предаде репортер на БГНЕС. Спортна зала „Левски София” е най-новото и модерно съоръжение за спорт в България. То е проектирано и реализирано, с цел да приема спортни събития от висок ранг и същевременно да бъде функционално и достъпно за масовия спорт.

Президентът на БФВ Любо Ганев изрази радостта си от новото съоръжение.

На днешната церемония присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на Българската федерация по волейбол Любо Ганев и президентът на ВК Левски Владимир Николов. "Мога да кажа само една дума - гордост. Радвам се, че такова спортно съоръжение, такава хубава зала има в София. Пожелавам на инвеститорите от Геритидж Парк и на ВК Левски да имат много победи, извоювани тук, да е винаги пълна с деца и спортуващи, а пък ние като Федерация се радваме, че вече ще можем да искаме домакинства на такива първенства, които могат да се проведат в такава зала", сподели пред БГНЕС Ганев.

"Много е важно, няма какво да говорим, където има спортна инфраструктура, там се създават условия за спорт, там има хора, които спортуват. Където има волейболни зали, там се създават и клубове, и все повече и повече деца тренират. Колкото повече такива съоръжения има, толкова за българския волейбол ще е по-добре. Надявам се този пример на инвеститорите и ВК Левски да бъде последван и от други хора и фирми, защото наистина възвръщаемостта на едно такова съоръжение в това колко спортисти ще успееш да направиш, колко национални състезатели ще успееш да създадеш, така че надявам се и другите да вземат такъв пример и да направят такива неща по другите градове в България", допълни президентът на БФВ.

Строителството на залата започва в началото на 2018 г. в рамките на комплекса Garitage Park, а разрешението за експлоатация бе издадено на 11 декември 2020 г. Новото спортно бижу на София е с максимален капацитет от 1724 седящи места заедно с подвижните трибуни, които се прибират под основната. Фиксираните места са 888. Покрити са всички изисквания на CEV за провеждане на срещи от Шампионската лига без финална четворка.

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на церемонията по откриването.

Общата площ на игралната зона е 1821,11 кв. м., а светлата височина на залата е почти 13 метра. В тренировъчен формат съоръжението предлага три пълномерни игрища, които са подходящи за тренировки и мачове както на волейболни, така и на баскетболни отбори. Трите полета ще се отдават под наем на външни групи и ползватели основно след 18 часа в делнични дни, както и през уикенда.

Комплексът разполага с паркинг за посетители, рецепция и кафене, 4 съблекални, конферентна зала, офиси и стаи за треньори плюс лекарски кабинет. В залата може да се провеждат и различни събития с оглед на много добрата инфраструктурата и логистиката. /БГНЕС