Войната в Украйна: Търсене на оцелели, Байдън ще предупреди Си Цзинпин за Русия, над 3 млн. бежанци

Президентът на САЩ Джо Байдън ще предупреди китайския си колега Си Цзинпин в разговори днес за "високата цена", която Пекин ще плати, ако помогне на Москва за инвазията ѝ в Украйна. В същото време в Мариупол търсят оцелели под руините на театъра.

БГНЕС направи кратко обобщение на последните събития, свързани с войната в Украйна:

- Търсене на оцелели под руините на театъра в Мариупол -

Омбудсманът на Украйна Людмила Денисова заяви, че някои цивилни, приютени в театър в Мариупол, може да са оцелели след бомбена атака, за която официалните власти обвиняват Русия.

"Работи се по отключване на мазето", казва тя, на фона на опасенията, че по време на взрива под земята може да са се укривали до 1000 души.

- Твърдения за военни престъпления -

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заявява, че според него Русия е виновна за военни престъпления заради нападенията срещу украински цивилни.

Европейският съюз също публикува изявление, в което обвинява Москва в "сериозни нарушения и военни престъпления", след като Украйна заяви, че руските сили са бомбардирали театъра в Мариупол, където са се укривали стотици хора.

- Байдън ще предупреди Си Цзинпин за Русия -

Вашингтон съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън ще предупреди китайския си колега Си Цзинпин в разговори днес за "високата цена", която Пекин ще плати, ако помогне на Москва за инвазията ѝ в Украйна.

Разговорът на двамата лидери е насрочен за тази сутрин американско време, като това ще бъде първи разговор на високо ниво между двамата лидери след видеовръзката им през ноември.

- Русия се отказва от резолюцията на ООН -

Русия отмени плановете си за гласуване в Съвета за сигурност на ООН на "хуманитарна" резолюция за Украйна, след като съюзниците не успяват да я подкрепят.

Москва не успя да осигури съавторство на проектотекста от страна на Китай и Индия, което предполага, че нито Пекин, нито Ню Делхи ще го подкрепят.

Гласуването вече беше отлагано два пъти, докато Москва се опитваше да събере подкрепа.

- Зеленски предупреди Берлин за нова "стена" в Европа -

Ден след като помоли Конгреса на САЩ да изпрати повече помощ на Украйна, президентът Володимир Зеленски предупреди германските законодатели, че Русия изгражда нова "стена" в Европа, напомняйки за Берлинската стена по време на Студената война.

- Смъртни случаи в Харков -

Руските сили са обстрелвали училище и културен център, убивайки най-малко 21 души и ранявайки 25 в град Мерефа край Харков, в Източна Украйна, съобщиха от местната прокуратура.

- 30 000 души бягат от Мариупол -

Властите в Мариупол съобщиха, че около 30 000 души са избягали от обсадения пристанищен град, като допълват, че "80 % от жилищните сгради са разрушени".

- Гласуване в САЩ относно търговията с Русия -

Камарата на представителите на САЩ гласува за прекратяване на търговския статут на Русия като "най-облагодетелствана нация", с което затегна задушаващия контрол на Запада върху икономиката на Москва заради смъртоносната ѝ инвазия в Украйна.

- Над 3 милиона бежанци -

Над 100 000 украинци са напуснали страната само за 24 часа, съобщава ООН, с което общият брой на бежанците е над 3,1 милиона от началото на конфликта на 24 февруари.

- Мисията ExoMars е спряна -

Руско-европейската мисия за кацане на марсоход на Марс е преустановена поради санкциите, наложени заради инвазията на Москва в Украйна и нейните "трагични последици", съобщава Европейската космическа агенция.

- Украйна приветства посредничеството на Турция -

Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба е поискал от Турция да бъде гарант на всяко бъдещо споразумение с Русия, заедно с петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия, съобщи първият дипломат на Анкара./БГНЕС