Войната в Украйна без шансове за скорошен край

Нахлуването на Русия в Украйна продължава вече трета седмица. Това, което президентът на Русия Владимир Путин със сигурност предвиждаше като бърза победа, се забави пред лицето на упоритата и повсеместна украинска съпротива.

Основните градски центрове продължават да бъдат полета на яростни сражения, като вторият по големина град в Украйна - Харков е основното огнище на напрежение. Нарастват опасенията, че Киев скоро ще бъде обкръжен. "Не е изключено придвижване на руски войски" към Бровари, източно от Киев, се казва в съобщение на генералния щаб на украинската армия.

Ето по-важните събития от изминалото денонощие:

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руските сили отново са атакували хуманитарен коридор в обсадения град Мариупол.

Той каза, че е изпратил камиони с храна и лекарства в пристанищния град, но Русия е предприела танкова атака.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко казва, че Русия атакува жилищни райони "на всеки 30 минути".

Зеленски обяви, че около 100 000 души са евакуирани от градовете в страната за два дни.

Украинското правителство твърди, че десетки хиляди са били евакуирани от районите около Киев, Суми и Изюм.

Украинските военни съобщават, че продължават боевете за контрол над градовете Чернигов и Харков в североизточната част на страната, а в югоизточната част - за обсадените Мариупол и Северодонецк.

Британското министерство на отбраната заяви, че руските сили са съсредоточени около градовете, което ще "намали броя на наличните сили" и "допълнително ще забави руския напредък".

Москва обеща да отваря хуманитарни коридори всеки ден, за да позволи на украинците да избягат на нейна територия, но Киев и преди е отхвърлял маршрути за евакуация, водещи към Русия или нейния съюзник Беларус.

Руският външен министър Сергей Лавров и украинският му колега Дмитрий Кулеба не постигнаха "никакъв напредък" в разговорите си в Турция, първата им среща лице в лице, откакто Москва започна инвазията си.

Кулеба казва, че на връщане от Анталия се е срещнал с полския президент Анджей Дуда.

Украйна обвинява Русия във "военно престъпление" заради нападението срещу детска болница в обсаденото пристанище Мариупол, при което загинаха трима души, включително едно дете.

Руската армия твърди, че нападението е било "инсценирана провокация" от страна на Украйна. Френският президент Еманюел Макрон нарече нападението "позорно".

От началото на руската инвазия са убити най-малко 71 деца и над 100 са ранени, твърди Украйна.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе спешно заседание днес по искане на Русия във връзка с твърденията за разработване на биологично оръжие в Украйна.

И Вашингтон, и Киев отричат съществуването на лаборатории за биологични оръжия в Украйна, като според Съединените щати твърденията са знак, че Москва скоро може да използва оръжията сама.

Съединените щати и европейските им съюзници биха могли да наложат допълнителни санкции на Москва, тъй като "зверствата, които те извършват срещу цивилни, изглежда се засилват", заяви американският финансов министър Джанет Йелън.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки обяви, че всяко решение на Москва да конфискува активи на американски или международни компании "в крайна сметка ще доведе до повече икономическа болка за Москва".

Лидерите на Европейския съюз заявиха пред Украйна, че няма бърз начин да се присъедини към блока, а холандският министър-председател Марк Рюте заяви, че членството е "нещо дългосрочно, ако изобщо някога се случи".

Руският президент заявява, че износът на петрол и газ няма да спре, но предупреждава, че цените на храните ще се повишат заради санкциите, тъй като Москва е един от най-големите производители на торове в света.

ООН съобщава, че повече от 2,3 млн. души са избягали от Украйна - повече от половината в Полша.

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs обяви, че ще се изтегли от Русия, превръщайки се в първата институция на Уолстрийт, която се дистанцира от Москва след нейното нахлуване в Украйна. /БГНЕС