Водолази и американски доброволци чистят морето до Моста в Бургас

Доброволци от 415-ти батальон за гражданско-военно сътрудничество от Каламазу, Мичиган се включиха в акция за почистване на морското дъно в Бургас, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Инициативата е посветена на Международния ден на морето – 31 октомври. Организатори на акцията са професионални водолази от Сдружение „Приятели на морето“ и Община Бургас.

"Ние водолазите от "Приятели на морето" участваме в различи инициативи за почистване на морското дъно. Вадили сме най-различи неща – гуми, пластмаса, велосипеди, дронове .Трябва да бъдем по-отговорни към опазване на Черно море", заяви за БГНЕС водолазът Стоян Димитров.

Наскоро учени алармираха, че в Черно море вече има "плаващи острови от пластмаса". Водолазите с тревога са следели и драмата с кораба Вера Су и опасността от екологична катастрофа.

Днешната акция за почистване на морското дъно до Моста в Бургас е част от проекта „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“, който се изпълнява в партньорство с Фондация „Шанс за децата и природата на България“, както и НПО „The Blue Army“, Исландия. Финансирането му е по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021. /БГНЕС