ВМРО защитава националния интерес пред МС, "Възраждане" иска оставка пред НС

Два протеста се провеждат тази вечер в центъра на София. Единият е в защита на националния интерес на България в Република Северна Македония и е обявен като митинг-концерт с организатор партия ВМРО, а другият спря движението по жълтите павета пред сградата на парламента. Той е на най-малката парламентарнопредставена партията "Възраждане" и е с настояване за оставката на правителството, предават репортерите на БГНЕС.

ВМРО излезе в 17.30 часа в т.нар. "триъгълник на властта" и развя български знамена с плакати: "Киро оставка", "Мизия, Тракия, Македония", "Браним България".

"Това е митинг предупреждение. Имаме информация, че на 24-ти този месец правителството на Кирил Петков се готви да вдигне ветото за започване на преговори за членство на РС Македония в ЕС. Ако това стане ние ще блокираме цялата държава", каза Александър Сиди от ВМРО. Той категорично осъди езика на омразата срещу България в западната ни съседка. В момента цялото пространство между сградата на Министерския съвет и президентството е напълно блокиран за движението.

Според почетния председател на ВМРО д-р Красимир Каракачанов Кирил Петков се надява с гласовете на ПП, ДБ и ДПС ветото над Скопие да падне.

"Петков може би е най-неуспешния и най-смешния премиер на България, но пък най-добре възползващия се от конюнктурата. Той се държи като обслужващ персонал, не като премиер на суверенна държава", смята още Каракачанов.

В другия край на жълтите павета - около паметника на Цар Освободител, добре "оборудваните" с плакати и знамена симпатизанти на "Възраждане" искат оставката на правителството и скандират "НАТО вън".

Според тях правителството на Кирил Петков се е провалило в управлението на страната и през последните месеци е отделило повече време на войната в Украйна, отколкото на вътрешните проблеми в България. От партията на Костадин Костадинов изразиха позиция, че Петков трябва да подаде оставка, да има нови избори и след това "Възраждане" да започне да управлява съгласно националните интереси на страната. "В момента ни управляват едни марионетки, които са обучени да обслужват чужди интереси. Стоките ще достигнат до 50 на сто увеличение", каза един от протестиращте, който се похвали, че "лично е свалил украинският флаг пред Столична община".

На паметника пред Народното събрание е окачен голям транспарант с надпис "Те погребаха България".

Минути след 20.00 часа възникна и хаос и напрежение. Това се случи когато протестиращите симпатизанти и представители на партия "Възраждане" отидоха пред сградата на Сртолична община, за да свалят украинското знаме от сградата на местния парламент.

На "Московска" 33 те започнаха да клатят една от полицейските коли - микробус и изнесоха сгъваема стълба, с помощта на която да свлаят украинския флаг, който преди дни махнаха с помощта на вишка.

Според председателя на партията Костадин Костадинов на българските държавни учреждения не трябва да има знамена на чужди държави, тяхното място е в посолствата. Държавата е окупирана. Ние няма да допуснем да се слагат чужди знамена на български държавни институции, каза той. /БГНЕС