ВМРО: ЦИК се прави, че не вижда изборната измама в Турция

Множество симпатизанти и представители на политическа партия ВМРО се събраха днес на протест пред сградата на ЦИК. Техните искания са законова промяна за гласуващите от Република Турция, както и честни и прозрачни избори.

ЦИК се прави, че не вижда изборната измама, която ще се случи в Турция. Под изборна измама разбирам това, че на територията на Република Турция ще бъде проведено организирано гласуване и избори в нарушение на избирателния кодекс на Република България. Там ще бъдат подадени между 80 - 100 хиляди гласа. Реално това е една цяла парламентарна група. Това заяви пред БГНЕС Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО.

Джамбазки обясни, че по този начин ДПС ще имат отделна парламентарна група директно избрана от Турция. "Няма по-фрапиращо нарушение на нашия изборен кодекс и нашите изборни правила", категоричен е той. Заместник - председателят на ВМРО посочи, че да има една група изцяло избрана от чужда държава е огромна наглост. "Нека да кажа кой е отговорен за това - демократичната общност си мислеше, че ще получи гласовете на хората извън ЕС, но тези гласове ги получиха "копейките“. Заради тези малки партийни страсти, те допуснаха Ердоган да влияе пряко в българската политика, което за нас е нередно, ненужно и позорно", подчерта Джамбазки и добави, че ВМРО настоява ЦИК да издаде ясни и точни правила за това как се гласува в Турция.

Юлиан Ангелов, член на ВМРО обвини новопоявилите се партии, че са решили да направят промяна във всичко и по този начин отново са успели да дадат възможност в Турция да има над 130 секции и да се гласува в строй за определена политическа партия - ДПС. "Затова сме тук днес, пред ЦИК, за да ги накараме да си свършат работата и да защитят българския национален интерес, както и да има законова възможност в държави, в които не може да се проведат честни и обективни избори да бъдат премахнати секциите или да бъдат преместени в консулствата или посолствата, както беше преди", обясни той. Ангелов посочи, че трябва да се помисли за връщането на старото правило, което по предложение на ВМРО е било гласувано в ЦИК- всички заявления за гласуване в чужбина да се попълват в секционната комисия, а не отвън, както се случва в Турция. "ЦИК като държавен орган трябва да защити честността на изборите и българските национални интереси", категоричен е той. Ангелов подчерта, че в Турция не става въпрос за честни избори и ЦИК, както и българската държава трябва да реагират. "ВМРО винаги е изпращала свои представители в Турция, за да следят процеса и да информират за нарушения. Водили сме и сме печелили дела за оспорване на гласовете в Турция и сме намалили броя на представителите на ДПС в българския парламент", подчерта той и добави, че десетилетната битка на ВМРО в тази посока ще продължи и за в бъдеще.

Христо Иванов, организатор на групите, които ходят в Турция каза, че това, което е видял по време на наблюдението на изборния процес през месец юли в Турция е описано в особеното мнение от протокола му от град Ескишехир. "Приложил съм към протокола и аз и още един човек жалба с особено мнение към протокола. Описал съм, че когато влязох в училището заварих, че на масичката отпред във всяко едно училище в Турция има представители на изселническите организации, които знаят български и те попълват декларациите на хората", подчерта той и напомни, че те нямат такова право. "Вместо да видя само и единствено декларации, видях и списъка, на който се попълват гласоподавателите, съгласно изборния закон, той няма право да бъде изнасян от секцията", подчерта той. Иванов посочи, че в изборния ден се е говорило само на турски език и в края на изборния ден е намерил указание как се гласува за ДПС на машина в 8 прости стъпки. "На входа на всяко едно училище, в което минавахме и аз и мои съратници видяхме, че има един-двама души, които се разхождат с такова листче или пък таблет и телефон, като разказват на хората как се гласува за ДПС", отбеляза той.

Събралите се протестиращи пред ЦИК развяваха знамена на ВМРО, скандираха "ЦИК оставка" и носеха плакати, на които пишеше "ЦИК - национални предатели". /БГНЕС

Тагове: