ВМРО: Служебното правителство да окаже натиск върху “Лукойл”

ВМРО се събра пред централата на “Лукойл” в София, за да протестира срещу високите цени на петрола, които поддържа петролната компания “Лукойл”, предаде репортер на БГНЕС

Те искат от служебното правителство да окаже натиск върху петролната компания, за да може цената на горивата да се сформира от цените на пазара.

ВМРО излезе с призив към правителството да поиска официални разговори с „Лукойл-Нефтохим“, тъй като те умишлено завишават цената на бензина и нафтата с 1 лев литър, с което облагодетелстват Русия с 2 милиарда лева от джоба на обикновения български гражданин. Припомниха също и че подхвърлените 25 стотинки на литър „помощ“ всъщност отново ги плащаме ние, тъй като това са пари от хазната.

От ВМРО припомниха също така, че България извоюва двугодишно отлагане на европейския мораториум за внос на руски нефт, за да могат рафинериите на „Лукойл“ да работят с него. Но дори и при това положение руската компания не продава бензина и нафтата на пазарни цени, а ни товари с надценка от посредник. Това е скандално и целенасочената държавна намеса при доставките на природен газ, която всъщност доведе до рекордно поскъпване, а липсата на такава за регулиране на цените на бензина и нафтата, което е постижимо, е меко казано неразбираема.

Ето защо ние настояваме категорично или „Лукойл“ да започне да продават на по-ниски цени на българския пазар, или българското правителство да оттегли искането си за дерогация на вноса на руски нефт. Още повече, че „Лукойл“ използва и много други нефтени находища извън Русия – като например това в Ирак, и може да замени руския нефт с иракски.

Нека не допускаме повече да ни лъжат и да ни крадат представители на чужди държави. България е наша – не на Русия или Америка. /БГНЕС