ВМРО: Сигурността е ключов сегмент в нашата политика

„България трябва да има силна, уважавана полиция. ВМРО винаги е била на страната на полицията при отношенията й с престъпниците. Сигурността е ключов сегмент в нашата политика, затова и имаме редица главни приоритети с сектора. Това заявиха съпредседателите на ВМРО по време на среща с Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР), предаде репортер на БГНЕС.

Искрен Веселинов, съпредседателят на ВМРО, определи и приоритетите на практиката в сектора сигурност: „Преструктуриране на МВР в единно респективно полицейско присъствие във всяко селище, повишаване на качеството на сигурността, поддържане на единни, минимални стандарти за професионална подготовка, екипировка и временна реакция за служителите на МВР, повишаване на общественото доверие по отношение на българската армия, разширяване пределите на неизбежната отбрана и правото за притежание на оръжие, опазването на границите и социалният сегмент са от ключово значение за ВМРО“, посочи Веселинов.

Ангел Джамбазки, съпредседателят на ВМРО, определи и като структуроопределящи гарантирането на кариерната мотивация в сектор сигурност, присъствието на единен стандарт, както и гарантирана защита и сигурност на хората, работещи в затворите. „В основата на нашата политика винаги е била силната държавност. Силна държавност без защита на обществения ред и без правоохранителни и правораздавателни никога не е могло да има, затова винаги сме настоявали за мотивацията на личния състав, а това минава през това как човек се отглежда, възпитава и каква защита той получава“, уточни още Джамбазки и даде пример с полицейски служител в село Бояджик, който „ошамарва“ местни дегенерати, които късат българско знаме, но вместо той да бъде награден с парична награда и всякакви други стимули, той е уволнен и е заплашен от съд. „Това трябва да се промени“, заяви още той.

Илия Хрисимов, член на управителния съвет на СФСМВР, заяви, че трябва истинска, обмислена реформа в МВР и нейното забавяне притеснява синдикалната федерация. „Ако това продължава, след година, две няма да има какво да реформираме. Служебният министър на вътрешните работи, Иван Демерджиев заяви, че над 40 полицейски служители са осъществявали покровителствен чадър над Георги Семерджиев, а това не е така. Те не са го покровителствали, това се случва вследствие на нереформираната система. В момента шефът на 5-то и 6-то Районно управление е най-виновният, защото по-рано не са направили превенцията да не се случи това. Всичко това е вследствие на скъсаните връзки между органите на МВР“, уточни още Илия Хрисимов.

Вергил Христов, заместник-председателят на СФСМВР настоя за спешни мерки по отношение на социалните права в борбата синдикална дейност, мерки относно нормативната уреда, уеднаквяване на униформите, така че всички полицаи да бъдат еднакви, и въвеждането на колективен трудов договор, за да се защитават правата на служителите на сигурността, тъй като във всяка страна на Балканите има такава мярка”, уточни още той.

Той подчерта, че в последните две управления се е увеличила единствено бумащината. “Ние от сутрин до вечер пишем и не ни остава време да си вършим полицейската дейност”, обясни още той.

Заместник-председателят на СФСМВР уточни, че до сега се е осъществявала добра комуникация между синдикалната федерация и ВМРО. /БГНЕС

Тагове: