ВМРО пред Лукойл в Бургас: Българската държава трябва да заяви, че цени на горивата над 2.50 лв./л. са престъпление!

С надписи „Стига монополи!“, „Не на спекулата с цените на горивата!“ и „От всеки лев Лукойл взиама по лев горница“, привърженици и симпатизанти на ВМРО, подкрепени от недоволни граждани, направиха автошествие и с колите си блокираха централния вход на рафинерията на руската компания край Бургас.

През цялата, изтичаща вече, кампания слушаме колко вреден за България е евтиният руски газ. Даже станахме свидетели на протести в защита на създадената абсурдна ситуация от кабинета на Кирил Петков и „Продължаваме промяната“ – същият руски газ, който не искаме, да ни се продава в момента на по-високи цени чрез посредник. Никой обаче от бившите управляващи, а сега вече заявили се за нови такива, не намери смелост да се изправи срещу една явна и нагла кражба, която „Лукойл“ извършва ежедневно от всяко българско домакинство, се казва в позицията на ВМРО.

Протестът беше предвождан от двама съпредседатели на Организацията – Александър Сиди и и Искрен Веселинов. Сиди се обърна към събралите се хора пред рафинерията с думите:

Уважаеми приятели, събрали сме се днес тук, пред Лукойл, за да кажем „Не на монополите!“, да кажем „Не на спекулата“, защото тази рафинерия, която виждате тук зад нас, работи с руския сорт петрол „Урал“. Това е сорт петрол, който не се е увеличавал на борсите, сорт, който няма нищо общо с американския, който се търгува за около 100 долара за барел, и всъщност цената, която плащат всички български граждани е спекулативна и е с 1 лев отгоре на реалната, обърна внимание той и разясни:

Само че тези тук, използвайки некадърността на предишните управляващи, които изобщо не се вълнуваха от това какво се случва с цените, а ги интересуваше как да предадат българския национален интерес в Македония. Интересуваше ги как да откраднат едни милиони от цената на газа през нашите джобове. От там нататък оставиха монополите да се развихрят по начин, който не се беше случвал.

Искрен Веселинов направи уточнението, че отиващото си правителство на ПП с основание може да бъде наречено правителството на Лукойл. И даде мотиви за това си твърдение:

Всички говорим за инфлацията в България и всички знаем, че тя изяде доходите на хората. Инфлацията изяде и онези 10% увеличение, което ние, докато бяхме в управлението, гарантирахме за доходите на всички групи от обществото. Тя изяде и увеличението на пенсиите, което след 4 години усилия успяхме да извоюваме. Инфлацията изяде спестяванията и ни направи по-бедни. Отне от спестяванията на българите над 20 млрд. Един от генезисите на родната инфлация е този тук зад нас – Лукойл. Тези хора купуват с 30% по-евтин нефт от Русия, минават през техен прекупчик и ни го продават на световните борсови цени. Т.е. петролът в България е фактуриран измамно, правителството знае за това. Правителството на т.нар „Промяна“ го позволи и го разреши, отстоявайки интересите на Лукойл в ЕК и по този начин бръкна в джоба на всеки един от нас – пряко, чрез горивото, което зареждаме всеки ден в автомобилите си и косвено чрез инфлацията, която напомпа.

Той беше категоричен, че българската държава трябва да заяви, че цени на горивата над 2.50 лв./л. са престъпление и да въведе собствено управление в Лукойл. Такъв пример има вече в Европа и той е в Италия, където държавата пое управлението над тамошната рафинерия на компанията.
Трябва това да се случи и тук, ако монополистът не спре да смуче кръвта на българския народ. Назначаваме особени управители в Лукойл до отстраняване на всички порочни практики, посочи пътят Веселинов.

И още нещо, което те самите (бел. авт. – ПП) създадоха, а именно монопола върху складовете за акцизни горива, които в момента 80% се контролират от Лукойл. КЗК трябва моментално да излезе с решение. КЗК трябва моментално да се разпореди тези складове да минат в нормална конкурентна среда и да позволят свободен внос, за да се нормализират цените.

Съпредседателят на ВМРО посочи като компонент за спекула с цените на горивата и износът на горива за Украйна. С него всъщност се оправдават високите цени тук.

Александър Сиди от своя страна беше напълно сигурен, че всички тези манипулации рано или късно ще бъдат осъзнати от българския гласоподавател и ВМРО ще се върне там, където й е мястото, ще се пребори и ще спре спекулата и монополите, които ежедневно „дерат“ българските граждани с безумни цени.
Дошли сме тук в Бургас не да забиваме българския флаг на един бряг, за да си правим ПР. Тук сме, защото ние от ВМРО имаме история в борбата с монополите. Тук сме, за да кажем НЕ на всички безумия, които се случват в държавата и съм сигурен, че всички български граждани на 2 октомври ще мислят, ще отидат до урните и ще гласуват с разум, приключи изказването си пред протестиращите Сиди./БГНЕС

Тагове: