ВМРО: Не допускаме македонистки сборища в София

Привърженици и симпатизанти на ВМРО-БНД и други граждански организации не допуснаха провеждането на лекция на новосформирания Клуб за българо-македонско приятелство (КБМП), което според тях е македонистко събитие, предаде репортер на БГНЕС.

Лекцията трябваше да се проведе в Централния военен клуб. Като говорители бяха обявени бившият премиер на РСМ Любчо Георгиевски и доц. д-р Стефан Дечев, които са учредители на КБМП.

Привърженици на ВМРО, водени от един от тримата съпредседатели на организация Ангел Джамбазки, реши да посети лекцията на тема “Българо-македонските отношения 2017-2022 - проблеми, постижения, провали и перспективи”. Те влязоха в Централния военен клуб, въпреки опитите на организаторите, които отказаха да ги допуснат, макар че лекцията беше открита и за нея са изпратени съобщения до медиите и гражданите.

Привържениците на ВМРО, сред които много от най-известните лица на организацията, седнаха спокойно и чакаха започването на лекцията, която бе насрочена за 17.00 часа. Един от организаторите излезе от трибуната и съобщи, че няма да се състои. След около 15 минути всички излязоха на входа, където имаше размяна на реплики между Ангел Джамбазки и Дечев.

Европейският депутат Ангел Джамбазки така и не успя да получи смислен отговор от Дечев, който е преподавател в скопски университет, защо лекцията не се състои и дали има нещо, което организаторите искат да скрият от българското общество с нежеланието си тя да бъде публична, въпреки че е обявена като такава.

В същото време Дечев заяви, че те са си постигнали целта, защото Любчо Георгиевски е дал пет интервюта.

Джамбазки попита дали на Дечев му е известно, че все още в РСМ се преследват македонски граждани с българско самосъзнание и дали според него това е нормална европейска практика, защо в РСМ продължават да нарушават Копенхагенските критерии, на което също не получи отговор.

От самия Централен военен клуб също отказаха да пуснат организаторите на лекцията. След като събитието на КБМП се провали групата, водена от Дечев заедно с Любчо Георгиевски, Мартин Заимов се премести в близост до градинката „Кристал“, но лекцията така и не се състоя. /БГНЕС