Властта и кандидатите гласуваха за по-добри и чисти градове

Румен Радев: Гласувах за кмет, който да осигури спокойствие и качествени услуги за гражданите Гласувах за кмет на София, който вижда столицата като град в интерес на своите граждани, в който те живеят спокойни и сигурни; в който публичните средства се харчат ефективно и прозрачно, публичните услуги са качествени, градоустройството е в хармония с природата. Призовавам българите да гласуват днес, и да не оставят някой друг да определя бъдещето вместо тях, защото само масовият вот може да обезсмисли всякакви опити за манипулация на тези избори, каза президентът Румен Радев, след като упражни правото си на вот в столицата, предаде репортер на БГНЕС. Радев коментира и указа, с който официално новоизбраният главен прокурор Иван Гешев трябва да встъпи в длъжност. „В днешния ден изборите са тема номер едно и трябва да бъдат предотвратени външни влияния и вмешателства в тях. Длъжен съм да са запозная с всички документи , включително и с протоколите от 10-часовото заседание на ВСС, но ще подходя съобразно определените ми от Конституцията ми правомощия“, допълни Радев. На въпрос дали ще покани Иван Гешев на среща, президентът отговори „Няма да действам под натиск от която и да е страна“. „Това е пореден опит на Борисов да прехвърли неговата отговорност върху някой друг. Всички знаят много добре, че не президентът номинира и избира главен прокурор, а ВСС. И точно във ВСС Борисов има огромно влияние в лицето на парламентарната квота в съвета, която е от неговото парламентарно мнозинство. И си спомняте, че премиерът не се стеснява да подменя председателя на парламента, но избяга от публична отговорност за гласа на хората, които той изпрати във ВСС. Той избяга от отговорности в лицето на своя министър на правосъдието, който имаше правото и задължението по закон да издигне втори кандидат, за да има реално състезание“, съобщи още Радев. „Нека никой не вменява на Президента номинации и избор – това е задължение на ВСС, където точно Борисов има огромно влияние със своята квота“, коментира още президентът. На въпрос кога ще подпише указа за назначаването на Гешев, Радев съобщи „В озбозрим срок, според дадените ми в Конституцията правомощия“. Днес е ден за местни избори, нека осигурим спокойствие на хората така, че да няма външни вмешателства, призова в заключение Радев.

Цвета Караянчева: Гласувах за промяната в Кърджали Гласувах за промяната, гласувах за това Кърджали да стане по-добро място за живеене, за да се върнат децата ни; за да може Кърджали да си възвърне славата на красив, уютен, подреден и най-вече светъл град. Призовавам моите съграждани - нека днес да излязат и да гласуват, техен избор да бъде. Никой не може да им казва как да гласуват, но нека да помислят кой би бил най-полезен за по-доброто развитие на Кърджали, и нека да изберат него, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която гласува в Кърджали. На въпрос дали резултатите от местните избори могат да повлияят на политическата обстановка като цяло, Караянчева съобщи: "В никакъв случай, местинте избори са съвсем различни от останалите видове избори, местната власт е изключително мажоритарен избор, и затова българските граждани ще направят избори по места. Те гласуват за най-добрия човек,който може да промени живота им; а парламентарните избори са нещо друго, така че не очаквайте парламентарни избори след тези местни избори". На въпрос кога се очаква президентът Румен Радев да подпише официално указа за назначаване на новоизбрания главен прокурор Иван Гешев, Караянчева отговори, че "има разделение на властите, нека да оставим Президента да се запознае с материалите, и той да вземе решение. Все пак аз съм представител на парламента". "Очаквам балотаж в Кърджали", завърши Караянчева.

Борисов: Радев да не прави предизборна агитация днес

Гласувах за тези, които ще продължат да правят от „Младост“ до „Тракия“ Южната дъга, самата Южна Дъга, Западната тангента, Северната дъга, тази част последната, която и гражданите на Банкя могат да ползват. За тези, които решиха кризата с боклука;които направиха най-добрия завод в Европа; тези, които построиха метрото, които направиха парковете; които фонтаните направиха, че нямаше нито един работещ; тези, които направиха булевардите приветливи, нови. За тези гласувам аз. Всичко останало сме го гледали преди десет години, съобщи премиерът Бойко Борисов, който гласува в Банкя.

Надявам се да има голяма избирателна активност, защото хората сами решават съдбата си, днес е много хубав църковен празник, а и за демокрацията, - какво по-хубаво има от това да идеш и да си дадеш гласа за тези, които искаш да управляват.

На въпрос относно обвиненията на президента Румен Радев, че Борисов му е прехвърлил отговорността за избирането на Иван Гешев, Борисов съобщи, че „Когато някой говори за върховенство на закона, трябва първо да го спазва“.

„Това не е и агитация? Когато говориш за лидера на една партия, показва, че не си равно отдалечцен. А когато изричаш неистини, по този начин подвеждаш избирателя“, уточни Борисов.

И припомни: „Когато променяхме закона, ВСС се състоеше от 24 човека. От тях 11 са от парламентарната квота на НС, а от тях само трима са от ГЕРБ. Останалите трима членове са от БСП, двама – от ДПС, - сиреч двете партии, които гласуваха за президента Радев, имат пет гласа. Дотук ние имаме три от 24. Когато говориш неистини и подвеждаш избирателите в този ден, това е тежко нарушение на закона“, съобщи премиерът.

„Няма да наруша върховенството на закона както него. Той агитираше за нашите опоненти. Той не каза „БСП и ДПС имат пет души, сиреч – по-голяма квота; а прехвърли много йезуитски към премиера“. И това става в изборния ден!“, възмути се Борисов.

На въпрос дали процедурата по избор на главен прокурор можеше да бъде по-прозрачна, ако министърът на правосъдието Данаил Кирилов бе номинирал още един кандидат, Борисов отговори: „Аз не съм лицемер, и това е лицемерен въпрос. Кирилов има право да номинира, но той е един от най-старите членове на ГЕРБ, и ако той беше избрал главния прокурор, щяхме ли да му имаме доверие?“.

Нека да минат изборите, и ще променим закона в тази част, за да отпадне това лицемерие, и ГЕРБ няма да номинира партиен кандидат, категоричен бе премиерът.

„Това е грешка! Винаги съм твърдял, че съдиите трябва да си избират съдиите, а прокурорите – прокурорите. Толкоз.“

Йорданка Фандъкова: Гласувах за това София да продължи да се развива Гласувах за това София да продължи да се развива, да не се подлагат на риск големите проекти на града, те се нуждаят от последователност, от опит, а не от експерименти. Това каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова. Гласувах за града, който обичам, заяви Фандъкова. Колкото до това дали смята, че ще има висока избирателна активност, тя посочи, че вижда, че хората излизат. “Днес е чудесен ден. Надявам се повече хора да упражнят своето право на глас и да направят своя избор”, добави тя.

Мая Манолова: Гласувах за промяна на модела на управление в София Гласувах за промяната, това е основната ми кауза в тази кампания. Промяна в модеа на управление на София, - както искаме чист и прозрачен въздух, така искаме и чисто и прозрачно управление, затова гласувах за промяна в модела на управление, съобщи кандидатът за кмет Мая Манолова, след като гласува в столицата. „Гласувах за София с грижа за хората, за младите, за децата, за възрастните; за по-добър живот на всички, а не само на малка група приближени. Гласувах за това София да бъде подредена и модерна европейска столица“, допълни Манолова. Виждам, че пред секциите има опашки, има много хора – и възрастни, и млади – със сигурност сега ще има висока активност. Призовавам хората да гласуват – всеки един столичанин да даде своя гласу защото имаме нужда от активност и промяна, а промяната може да дойде само с висока активност, смята Манолова. На въпрос кое ще е първото нещо, което би направила, ако стане кмет на София, Манолова отговори, че ще отвори Общината за гражданите. „Първо мислех, че ще приемам само първия ден, после три дни, но сега предвид натрупаните проблеми и неглижирането на гражданите, ще отворя за еда седмица общината за гражданите и ще ги приемам всеки ден. Ще махна и магнитните карти от входа така, че те да могат да влизат спокойно в общината“, завърши Манолова.

Корнелия Нинова: Гласувах за по-чиста, по-зелена и по-подредена София Гласувах за промяна на статуквото, за по-чиста, по-зелена и по-подредена София; за град, в който е гарантирана сигурността на всеки софиянец. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като даде своя вот в столичното 25 ОУ "Петър Берон. Нинова бе посрещната от активисти с букет цветя, и бе придружена до секцията за гласуване от младежи от партията. "Гласувах още за бъдещето на града, за по-доброто му развитие, и за добруването на всеки негов жител и район", каза още тя.

Ангел Джамбазки: Гласувах за чист град без незаконно строителство Гласувах за чист и подреден град, без незаконно строителство, град с чист въздух, и с транспорт, който свързва квартал "Овча купел" с останалата част на града, съобщи кандидатът за кмет Ангел Джамбазки, след като упражни правото си на вот в столичния район "Овча купел". Гласувах за това градът да бъд подреден, да има ред и сигурност, да има осветление и общинска полиция. "Каквото решат софиянци, това ще се случи. При всички положения без значение от това дали ще стигнем до балотаж или не, ще предложим на всички останали нашите конкретни решения за града, под които да се подпишем общо за подкрепа", допълни Джамбазки. Притеснително е забавянето, и се надявам общинската избирателна комисия да се усети, че всички бюлетини се слагат в една урна, която след няколко часа ще е напълно запълнена, така че ако не са се сетили отсега, дано има повече урни. Надявам се и членовете на избирателните комисии да имат търпение да броят референциите, защото те са много на тези избори. Не очаквам да има особени нарушения на изборния процес днес, завърши Джамбазки.

Борислав Игнатов: Гласувах за силен, принципен и подготвен кмет Кандидатът за кмет на София Борислав Игнатов гласува в столичното 163-о училище в „Дружба“. След като упражни правото си на вот, Игнатов заяви, че гласува за силен, принципен и подготвен кмет, и общински съвет. „Гласувах за София на нова скорост, която да се сравнява с всички други европейски столици. Гласувах за София, в която децата са приоритет“, каза Игнатов. Според него в момента на града липсва скорост и съвременно управление.

Иванчева гласува за справедливо управление, Петрова - за започнатите каузи Десислава Иванчева и Биляна Петрова гласуваха в столичното 118-о училище в „Младост“ малко преди 12:00 часа. „Гласувам за едно различно, справедливо и отговорно гражданско експертно управление. Да дадем шанс за един зелен квартал и зелено градоустройство, за ред и чист въздух“, заяви Десислава Иванчева. Биляна Петрова каза, че гласува преди всичко за каузите, които гражданите започнахме преди 3 години. Защото, те са наши деца и ще продължат да живеят. Като майка гласувам за град, който оставя децата ни да живеят тук, а не да ги гони в чужбина, каза още Петрова.

Волен Сидеров: Няма да се върна в Народното събрание Гласувах за това парите на софиянци, които им принадлежат, да се върнат към тях и да се насочат към хората, за да се поправят всички проблеми така, че да има безплатен градски транспорт, детски градини, съобщи Волен Сидеров, след като гласува. Не трябва парите на софиянци да отиват в джобовете на отделни олигарси, а София да става по-мръсна, допълни Сидеров. Той съобщи още, че ако загуби битката за кметския стол в столицата, няма да се върне като депутат в Народното събрание, след като по време на предизборната кампания подписа оставката си като народен представител.

Борис Бонев: Гласувах за истинска промяна в София Гласувах, защото искам София да бъде град, в който с огромна любов живеем, развиваме се, работим. За истинска промяна, за промяна донесена от млади, от независими, от доказани хора, които искат градът да не стои на едно място, а да прави смели крачки напред; и мисля, че можем да го постигнем. Това каза кандидатът за кмет на София Борис Бонев. Той призова всички да излязат да гласуват. “Да не се подлъгват по партийни манипулации и интриги, да гласуват като свободни хора, както приляга на столичани, защото в крайна сметка глас за най-големия не струва, ако и най-големия не струва”, посочи Бонев.

Румен Христов: Гласувах за по-добра управа на София Гласувах за това бъдещата управа на град София да бъде по-добра и да подобри живота на софиянци. Гласувах и за по-добра управа на столичния район "Витоша", това каза лидерът на СДС Румен Христов, който упражни правото си на глас във 2-ро столично училище "Емилиян Станев", предаде репортер на БГНЕС. Лидерът на СДС заяви, че се надява избирателната активност на тези избори да бъде висока.

Сотир Цацаров: Образувани са 57 досъдебни производства за нарушения на ИК 57 досъдебни производства е образувала прокуратурата до 18 часа снощи за нарушения на Избирателния кодекс, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, след като гласува в Пловдив. По думите на Цацаров от 57-те производства 39 са за престъпления против политическите права на гражданите, а оставалите 18 са за други престъпления. До момента са обвинени 10 лица за престъпления, свързани с изборния процес. Имунитетите на 10 души са снети, а още 5 очакват решение от съда за снемане, допълни Цацаров. Главният прокурор направи и сравнение с предишни избори, като на местните избори през 2015 г. образуваните досъдебни производства са 101, а на изборите за Европейски парламент - едва 29./БГНЕС