Влъхова надви Шифрин в слалома в Леви

Словачката Петра Влъхова спечели слалома в Леви, Финландия, кръг от Световната купа по ски-алпийски дисциплини, след като надви американката Микаела Шифрин в оспорван дуел. За трикратната носителка на големия кристален глобус това бе първо състезание след близо 10-месечна пауза, но тя демонстрира страхотна форма и постави Влъхова под максимално напрежение. Словачката обаче не се огъна с последния стартов номер във втория манш и удържа първата си позиция.

Петра Влъхова излезе начело в генералното класиране за Световната купа.

25-годишната Влъхова бе най-бърза в първия манш и натрупа преднина от 15 стотни пред втората Шифрин и третата Катарина Лайнсбергер от Австрия. Във втората част на състезанието призовата тройка бе абсолютно същата, като Влъхова бе с две стотни по-бързо от Шифрин и с пет от Лайнсбергер. По този начин, макар и Лайнсбергер и Шифрин да оглавявах класирането за кратък период, в крайна сметка Влъхова отговори на предизвикателството и записа победа.

Общи три швейцарки и четири австрийки намираха място в призовата десетка на класирането, но денят не бе добър за представителките на Италия, от които най-напред се класира Ирене Куртони на 11-та позиция, а миналогодишната победителка в генералното класиране Федерика Бриньоне не успя да завърши втория манш.

С днешния си успех Влъхова поведе в генералното класиране за големия кристален глобус със 160 точки. Утре в Леви ще се проведе още един слалом при жените.

БГНЕС припомня, че трикратната победителка в Световната купа по ски-алпийски дисциплини Микаела Шифрин изглеждаше сигурна за четвърти голям кристален глобус миналата година, преди сезонът и да бъде прекратен преждевременно, първо заради неочакваната кончина на баща ѝ, а след това заради пандемията от COVID-19, което позволи на италианката Федерика Бриньоне да триумфира в генералното класиране. Шифрин не успя да участва и на старта на новия сезон в Световната купа миналия месец в Зьолден, Австрия заради болки в гърба. /БГНЕС