Владо Танев: COVID-19 е единственият реален опонент на Радев

Ако сте хазартни натури и искате да изкарате пари от президентския вот, не залагайте на Радев. Букмейкърите дават много нисък коефициент на президента. Това ще рече, че няма да спечелите пари, ако заложите на него. Просто защото победата му е предварително предизвестена.

Кандидатът за втори президентски мандат на този етап сякаш играе без реален противник. Насреща му е „обединителя“. С всеки изминат ден хората се питат. Може ли Анастас Герджиков да обедини чекмеджето и бедността. Иска ли единение между жертвите на уличните репресии и техните насилници. Между свободното слово и мантрите на Севда ТВ. Между свободната инициатива и откраднатия бизнес. Между тъмнотата на олигархията и жаждата за личностно развитие. Кандидатът на ГЕРБ, криейки се зад фалшивата теза за единение, е лишен от всякаква диалогичност. Мълчанието по темите на деня издава не само неподготвеност, но и тежка зависимост от задкулисието, енергично заставащо зад гибелната му кандидатури. Герджиков ежедневно трупа негативи дори и сред твърдия електорат на ГЕРБ. Вътрешни изследвания говорят, че между 10 и 20 процента от гласуващите за Бойко Борисов ще подкрепят действащия президент за втори мандат.

Г-н Лозан Панов има неблагополучието да бъде издигнат от инициативен комитет и подкрепен от Демократична България в ситуация на вътрешни раздори в дясната коалиция, отразяващи се на рейтинга на председателя на ВКС. Все повече наблюдатели намират аргументи в твърденията си, че около една четвърт от десния електорат ще подкрепи Радев на първи тур.

Всъщност, Панов не е конкурент на Радев, а на кандидата на ДПС за бронзовите медали. На този етап изследванията показват относителен паритет между двамата. Иначе кандидата на сараите не цели толкова да срази Радев, колкото да мобилизира електората на движението. Тяхната болка са акциите на Бойко Рашков срещу платения вот, оревали орталъка дори чак и в Брюксел. Посланието към Радев е – не ни пречи с Рашков да купуваме гласове и няма да ти попречим за Дондуков 2.

Радев мощно крачи към втори мандат. Прогнозите му дават между 48-50 на сто от гласувалите. За да спечели на първи тур, важното е избирателната активност да е повече от 50 на сто. Иначе за кой ли път броят на избирателите ще се лъкатуши между реалното население и избирателните списъци, отново пълни с мъртви души и нашенци зад граница.

И ако има фактор, който може да отложи победата на Радев на първи тур, това е непредсказуемата на този етап епидемична обстановка. Мерките на властта има вероятност да стресират немалко избиратели. Жаждата за промяна, обаче, ще накара мнозина да забравят за страховете и да излязат масово пред урните.

И ако президентският вот е с почти предизвестен край, то интригата на парламентарните избори се запазва до 14-ти ноември. "Продължаваме промяната" продължава своя победен ход. По всяка вероятност второто място ще бъде безпроблемно спечелено. Иначе се очертава поредна, както на четвърти април, пирова победа на хората на Борисов. Отново бившите управляващи ще се окажат самотни в новата политическа конфигурация след вота. Коалицията на почтените ще поеме управлението с участието на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Има такъв народ“ и “Изправи се БГ!Ние идваме“. Да е ясно отсега – без гласовете на БСП няма да мине.

Така че, бъдете внимателни какви залози ще правите за 14-ти ноември. Може да спечелите, но играйте внимателно. /БГНЕС

-------------------------------------

Анализ на Владо Танев, журналист.