Владислав Павликянов: Обстановката по пътищата е спокойна

9 тежки пътнотранспортни произшествия са регистрирани в страната през последното денонощие, 1 е загинал, а 13 са ранени. Това каза ръководителят на Националния координационен център за безопасност по пътищата главен инспектор Владислав Павликянов, предаде репортер на БГНЕС.

Павликянов увери, че в момента обстановката по пътищата е спокойна, но в края на първата серия от почивни дни имат осигурени достатъчно сили, които са в готовност да подпомагат трафика при необходимост.

„Натоварено е движението по магистрала „Хемус“ в района на тунел „Витиня“ в посока София. Там имаме около 600 м задръстване от колона от автомобили. На място има екипи на Пътна полиция, които при нужда ще пренасочват трафика по стария път. Най-натоварено през последните дни беше по основните пътни артерии и магистралите посока изход София. В момента движението е нормално“, обяви Павликянов и предупреди водачите да внимават в участъка между селата Бостина и Соколовци през прохода „Рожен“ поради срутване на скална маса. Поради тази причина движението се извършва само в едната лента.

Ситуацията по граничните ни пунктове също е спокойна, увери ръководителят на Националния координационен център за безопасност по пътищата.

За да се гарантира сигурността от 14 до 20 часа е забранено движението по магистралите и основните пътища на тежкотоварни автомобили над 12 т.

Той припомни и какви са санкциите за нарушителите.

„Санкцията за движение в лента за принудително спиране на автомагистрала при първо нарушение е в размер на 1000 лв. и три месеца лишаване от правоуправление. Глобата за водач, който не се подчини на органите за контрол и регулиране на движението при временна организация се лишава от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 месеца и 1000 лв.“, заяви той.

Ръководителят съобщи още, че продължават да се извършват проверки от немаркирани автомобили.

Стана ясно, че за периода от 21 до 25 декември са съставени 51 акта за алкохол до 1.2 промила и 45 акта на водачи с над 1.2 промила.

„Глобата от 0.5 до 0.8 промила е 500 лв. и лишаване от правоуправление за 6 месеца, а от 0.8 до 1.2 промила санкцията е от 1000 лв. и 12 месеца лишаване от правоуправление. Вчера имаме катастрофа във Варна. Водачът е бил с 1.7 промила в кръвта като той е и с опасност за живота“, посочи Павликянов и призова водачите да тръгват подготвени на път, а автомобилите им да са подготвени за движение в зимни условия.

На въпрос на БГНЕС дали се очаква наплив в последния почивен ден, той каза, че най-вероятно празничните дни ще бъдат обединени и голямото завръщане ще започне след Нова година. /БГНЕС