Владимир Николов: За мен лично този финал е една сбъдна мечта

За мен лично този финал е една сбъдната мечта. Това каза бившият национал и съпрезидент на волейболния Левски на пресконференция преди началото на финалната серия срещу ЦСКА в Супер Волей, предаде репортер на БГНЕС.


Николов сподели, че за него този двубой е една сбъдната мечта. „Ако някой петък преди Суперкупата ми беше казал, че Левски и ЦСКА ще играят финал, щях да му кажа, че не разбира от волейбол. За мен лично този мач е една сбъдната мечта, защото имахме проблеми и двата клуба по различно време. Имаше проблеми и в българския волейбол. За мен това е едно знаково събитие. Връщайки шампионската титла в София след 14 години, това съвпада с възраждането на националния отбор. Очаквам много трудни мачове – ЦСКА е един много опитен отбор, с равностойни разпределители, със сръбска машина за точки. Противникът е много достоен, ние ще направим всичко възможно, за да победим“, започна той.

Запитан относно това какво ще прави при спечелване на трофея, което осигурява за първи път директно участие в Шампионската лига, Николов призна, че все още не е говорено с какъв състав ще бъдат „сините“ в най-престижния европейски клубен турнир. „По отношение на Шампионска лига, нещата са много деликатни. Това нещо с партньорите го дискутираме повече от месец. Дори един отбор като Хебър нямаше гаранция, че ще излезе от групата. Отбор, който беше избрал състезатели за два състава. Шампионска лига е отговорност, ще направим всичко възможно да не се излагаме. Ако търсим резултат там, това означава, че голяма част от състезателите ни не биха имали място в такъв отбор. Ако гоним класиране на 1/4-финал, 1/8-финал би могло евентуално – ние нямаме отговор дали си струва да се вземат състезатели за ШЛ. Те ще си изиграят мачовете, ще спечелят 3-4 мача. И нашите деца, които след 2-3 години ще бъдат основата на националния отбор, няма да се докоснат до Шампионска лига. Нямаме решение на този казус. Идеята ни за следващия сезон е да разчитаме на разпределител от школата. С партньорите още не сме взели решение по темата“.


А по отношение на евентуално провеждане на мачове в „Арена София“, той бе категоричен, че такова нещо не е възможно за организация непосредствено преди начало на финалната серия, най-малкото и заради факта, че не може да бъде осигурена охрана. „Един мач такъв е събитие. Преди 6-7 години направихме един такъв мач в „Арена София“, организирахме го три месеца. В залата имаше 6000 човека, които си платиха билет, финансовият резултат беше негативен. Най-малко поради спецификата на тези мачове, не можем да осигурим охрана. Правилото е да бъдат охранявани от частни охранителни фирми. Ексцесиите не са нещо нормално“, завърши Николов.

На пресконференцията присъства и Николай Иванов, бивш играч на ЦСКА. „Поне моите участия в такива спектакли са от далечната 1986 година, когато със Сашо подавахме топките. Играехме волейбол, но не сме си мислели, че ще извървим целия път. Тези мачове са по-специални, на по-късен етап имах възможност да играя в тези срещи. Тези мачове са по-различни и по-интересни. За разлика от всички редови мачове, в тези срещи има голяма доза мотивация, психология, напрежение и стрес. За мен ще е интересно да видя как ще се справят младите състезатели с това. Връщайки се толкова назад във времето, бяхме принудени да играем в Самоков. В отбора на Левски имаше много млади момчета, докато ние бяхме в залеза на кариерите си, но спортното щастие беше на наша страна и успяхме да спечелим“, върна се той към финала между двата столични гранда през сезон 2009/10. /БГНЕС

Категории: