Владимир Милов: Санкциите удариха в сърцето системата на Путин

Енергийната карта ще бъде преначертана завинаги, защото няма да има завръщане към руския газ и петрол към Европа с десетилетия. Това заяви в интервю за БГНЕС Владимир Милов, бивш заместник-министър на енергетиката на Русия, критик на президента Владимир Путин и близък до опозиционния лидер Алексей Навални.

Милов посочи, че преди няколко години в Русия са обсъждали рискa от зеления преход и как ще се отрази върху износа ни на газ и петрол. “Мислехме, че това ще стане в годините след 2030 г., но сега се случва много по-бързо. Сега Русия ще трябва да създаде изцяло нова икономика, която не е основана върху износа на газ и петрол към Европа“, отбеляза той.

„Системата на Путин претърпя сериозен структурен удар след санкциите, случващото се с армията на бойното поле и други. Путин пое твърде голям товар върху плещите си и не може да се справи. Мисля, че в дългосрочен план системата на Путин няма да може да оцелее.“, добави Милов.

Той коментира и последиците и ефектите от наложените санкции като каза, че според него вече се усеща ефекта от някой от санкциите. „Има дефицит на резервни части и сървърно оборудване. В следващите месеци ще се наблюдава и ефекта от останалите санкции. Освен това очаквам и стандарта на живот да се понижи. Има два основни момента, на първо място санкциите, които европейските страни наложиха на Русия и на второ място оттеглянето на международните фирми, които внасят технологии и продукти“, каза Милов.

Той очаква понижаване на потребителските стандарти и високо ниво на безработица в производствения сектор. /БГНЕС

Категории: