Владимир Илиев: Ще работя за още такива резултати

Владимир Илиев бе награден за най-добър спортист на месец март.

"Когато има резултат, всеки очаква да се появи следващ много скоро. Ще работя за това нещо и да се надяваме. Всички зависи от мен, от треньорите и от Федерацията", коментира биатлонистът Владимир Илиев, който спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплина на Световното първенство в Йостерсунд. За постижението си днес Илиев бе отличен за най-добър спортист на месец март в традиционната анкета на Пресклуб България, предаде репортер на БГНЕС.

"Може би не се очакваше, защото до Световното първенство моят сезон беше доста сложен, труден и слаб. Но специалистите, които разбират от спорта биатлон, знаят, че във всяко голямо първенство съм имал шанс за медали и за мен не беше случайно. Хората, които ме подкрепяха, знаеха, че мога да го направя. Функционалната ми форма също го показваше, просто беше време стрелбата да се получи и да се комбинира с доброто ми бягане. Винаги ми е подхождало това трасе, винаги съм показвал прилични резултати, там е доста сложно самото стрелбище с вятъра. Просто беше моят ден, чувствах се стабилен, вятърът не ми оказваше голямо влияние, просто бях концентриран и така се получи резултатът", сподели Илиев след награждаването.

"Когато има резултат, всеки очаква да се появи следващ много скоро. Ще работя за това нещо и да се надяваме. Всички зависи от мен, от треньорите и от Федерацията. Подготовката ни да протече, да няма проблеми и разбира се, винаги могат да се получат подобни резултати и да ги потвърдим на същото първенство и дори на Олимпиадата след три години. Няма от какво да се чувствам по-специален, затова съм тренирал и работил толкова години. Смятам, че успехът е на върха на пирамидата и трябва да се отнасяме към него като всеки един човек в кариерата си, съвсем нормално", допълни той.

Илиев разкри, че за момента не мисли за край на кариерата си и планира да се състезава поне до следващите Зимни олимпийски игри след три години. "Смятам, че мога да дам още в биатлона, не се чувствам изморен. Чувствам се добре, смятам, че мога да подобря резултатите. Дори да не стане следващ медал, смятам, че много мога да подобря резултатите си в Световната купа. Има къде да покажа и какво да покажа. Надявам се на Олимпиадата да съм здрав и да покажа това, което тази година показах".

Треньорът на националния отбор по биатлон Николай Захаров бе награден за най-добър треньор на изминалия месец. "Влади е готов за тоя медал от 2015-та година. На Световното първенство в Контиолахти той имаше шесто и осмо място, на един милиметър от медалите. Понякога такива габарити падат и има медали, не падат - няма медали. На следващото Световно първенство - десето място в спринта. Този път имаше чиста, хубава стрелба, безпроблемна и има медал", каза той.

Председателят на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска сподели, че се надява Федерацията да получи допълнително финансиране след успеха на Илиев на Световното. "Аз се надявам на подкрепа от нашето Министерство, както и досега, защото ще ни бъде трудно, докато започнем следващата година. Мисля, че след този успех имаме подкрепата и ще ни подпомогнат", коментира тя. /БГНЕС