Влъхова доближи Шифрин след пета победа в слалома през сезона

Словачката Петра Влъхова продължи с отличното си представяне в слалома от началото на сезона в Световната купа ски-алпийски дисциплини, след като спечели старта в Кранска Гора, Словения. За актуалната носителка на големия кристален глобус това бе пети успех в дисциплината от шест старта през кампанията.

Петра Влъхова няма конкуренция в слалома през този сезон

26-годишната Влъхова изоставаше с осем стотни от швейцарката Уенди Холденер след първия манш, но даде най-бързо време във втората част на състезанието за своята 25-та победа в Световната купа. Холденер също задържа бързото си темпо и финишира на втора позиция, на 23 стотни зад победителката, докато третата Ана Свен Ларшон изостана с повече от секунди от Влъхова. Водачката в генералното класиране Микаела Шифрин от САЩ бе трета след първия манш и кара в много бързо темпо във втория, но пропусна врата и не записа точки.

Американката остава на първа позиция в подреждането с 866 точки, но Влъхова вече е само на 35 точки за нея, а топ 3 се допълва от новата скоростна кралица София Годжа (657 точки). В класирането за слалома Влъхова има 580 точки на върха, 240 повече от Шифрин. Следващият старт при жените отново е в слалома и ще се проведе във вторник, 11 януари, в Шладминг, Австрия.

При мъжете австриецът Йоханес Щролц поднесе голяма изненада, след като спечели слалома в Аделбоде, Швейцария. 29-годишният Щролц нямаше нито едно влизане в топ 5 в Световната купа до момента, но днес показа постоянство и добра скорост, за да запише дебютна победа. На второ място се нареди неговият далеч по-опитен сънародник Мануел Фалер (+0.17 секунди), а на почетната стълбичка се качи и Линус Щрасер от Германия (+0.29).

Българинът Камен Златков, който влезе в топ 20 в последния старт в слалома, не успя да завърши първия манш днес, докато най-изявеният ни алпиец Алберт Попов пропусна състезанието заради Covid-19. В генералното класиране убедително води швейцарецът Марко Одермат с 845 точки, пред Александър Омод Килде (469).

За белия керван предстоят четири поредни старта във Венген, Швейцария в периода 13-16 януари (Супер-Г, две спускания и слалом. /БГНЕС