Виновните за отцепването на Каталуния политици с общо 100 години затвор

Върховният съд на Испания постанови днес, че девет от дванадесетте държавни служители, организирали референдума за независимост, са виновни за държавна измяна, бунт и злоупотреба с публични средства, информира Спутник.

Ориол Жункерас, който изпълняваше длъжността вицепрезидент на Каталуния от януари 2016 г. до октомври 2017 г., бе осъден на 13 години затвор за ролята си в организирането на референдума за независимост през 2017 г.

Ориол Жункерас

"Върховният съд осъди Ориел Жункерас на 13 години затвор... на основание злоупотреба с публични средства", се казва в решението.

Осем други политици ще бъдат вкарани в затвора за 9 до 13 години, като около 100 години затвор ще бъдат разпределени между осъдените. Други трима обвиняеми бяха признати за виновни за неподчинение, но не бяха осъдени на затвор.

Бившият глава на каталунското правителство Карлес Пучдемон осъди управляващите, като нарече присъдите "зверство".

"100 години затвор общо. Зверство. Време е да реагираме... за бъдещето на нашите синове и дъщери. За демокрацията. За Европа. За Каталуния", написа той в Туитър.

Ориол Жункерас от своя старана заяви: "На тези, които са водени само от волята да нанесат вреда, ние казваме, че днес нищо не свършва - нито печелите, нито убеждавате... ще се върнем още по-силни. Ще се върнем и ще спечелим", написа той в писмо до неговите привърженици от затвора, публикувано от неговата партия.

Гражданите, които подкрепиха отцепването от Испания, организираха митинг, свикан от Каталунското национално събрание по-рано този месец в чест на втората годишнина от референдума за неоторизираната независимост на региона.

/БГНЕС