Виктор Стоянов: Българската култура не може да бъде спряна в РС Македония

Със спирането на български книги на границата властите в Скопие няма да спрат навлизането на българската култура в РС Македония. Ефектът ще бъде обратен. Това заяви за БГНЕС Виктор Стоянов.

На 27 март, събота, Стоянов беше спрян на българо-македонската граница, защото е искал да вкара в страната 920 книги фототипно издание на „Български народни песни“ на братя Миладинови, дарение на Културно-информационния център на България в Скопие.

„На границата се случи една несправедливост спрямо българската култура и към желанието на една голяма част от населението на РС Македония да чете български книги“, каза Стоянов.

Той подчерта, че по никакъв начин не са били нарушени законите на нашата югозападна съседка.

„Превозвахме книгите с договор. Предварително бях проучил законодателството на РС Македония и трябваше да бъда допуснат да премина границата и да стигна с тях в Скопие до нашия Културно-информационен център, където да бъдат раздадени на наши сънародници, хора с българско самосъзнание. Когато говорим за книги те не подлежат на митническо деклариране, а книги, които са дарение, не подлежат и на ДДС в РС Македония“, обясни Стоянов.

„Почувствах се безсилен, защото от другата страна на границата имаше десетки хора, които ме чакаха. Много от тях, около двайсетина души, ме помолиха да дойдат до границата, за да вземат част от книгите. Помолих ги да не идват, защото не знам дали във вторник или сряда няма да ги посети агент на Националната служба за сигурност да ги пита, защо получават български книги, както вече се случи“, добави той. В очите на митничарите, които са го спрели той е видял неудобство.

Виктор Стоянов е категоричен, че РС Македония трябва да се реформира, защото в този си вид тя не може да бъде кандидат и още по-малко член на Европейския съюз.

„Тази реакция на РС Македония е рефлекс останал от Югославия. Той реагира рефлективно на всяка форма на българска култура, която е в сърцевината на всеки един човек с български произход там“, каза той.

От българските книги в РС Македония се страхуват политиците, службите за сигурност и големите медии. „Включително в някои македонски медии бях определен като човек, който внася пропаганда. „Български народни песни“ на братя Миладинови от град Струга е пропаганда...“, заяви Виктор Стоянов.

За разлика от македонските полици и служби, населението в огромната си част е добронамерено настроено, чака нашата подкрепа и поддръжка. „Много хора щяха да се радват, ако бях преминал с тези книги и щяха да се редят на опашка, за да получат копие от нея“, каза той.

Виктор Стоянов обеща инициативата за изпращане на български книги в Македония да продължи.

„Тя ще привлича все повече и повече българи от България и чужбина. Досега се включиха над 500 българи. Телефонът ми прегря от хора, които се обаждат, за да ми кажат, че искат да извозят български книги за Македония. Една трогателна ситуация, в която десетки мои познати и непознати ми звънят, за да се възмутят от отношението на РС Македония към българските книги и да ми кажат, че желаят още в неделя да оставят своите лични ангажименти и да извозят българските книги през граница с личните си автомобили“, каза той.

Стоянов е категоричен, че поведението на северномакедонските служби е недопустимо в XXI век.

„Те няма да постигнат целта си да спрат българската литература и култура да навлезе в Македония. Напротив, през следващите години ние отново поне на културно и образователно ниво ще бъдем едно общество и един народ. Не могат да ни спрат“, убеден е Виктор Стоянов. /БГНЕС