Викингите са изпилвали зъбите си, за да обозначат статуса си

В историята хората са променяли телата си по различни начини - с татуировки, пиърсинг, белези, импланти или дори с деформиране на части от анатомията. Въпреки повсеместното им разпространение, не винаги е ясно защо. Културните традиции са силен фактор, както и стандартите за красота, които се различават във времето и на различните места, съобщи Science alert.


Нов анализ на останките на хора, живели в Готланд през епохата на викингите преди около хиляда години, показва, че собствените им модификации на тялото са подсилвали социалната идентичност.

Археолозите Матиас Топлак от Музея на викингите в Хайтабу и Лукас Керк от Университета в Мюнстер, Германия, установяват, че хоризонталните жлебове, изпилени в зъбите, може да са били знак на група търговци.

Междувременно единствените случаи на умишлено прекрояване и удължаване на черепа, свързани с епохата на викингите, са открити при три жени от Готланд. Произходът и значението на тази конкретна модификация са трудни за изясняване.

"Въпреки че и двете форми на модификация на тялото са обект на широко внимание в други културни контексти, специфичните прояви на тези обичаи в обществото от епохата на викингите все още не са систематично изследвани от гледна точка на социалните им последици", пишат изследователите.

Модификацията на зъбите и черепа се появява под различни форми при различни култури в продължение на хиляди години. От известно време е известно, че викингите са практикували модифициране на зъбите, като майсторски изпилени хоризонтални жлебове са открити върху зъбите на мъже от епохата на викингите от днешните Швеция и Дания в практика, която изглежда се е запазила в продължение на векове.

Най-голямата концентрация на останки с изпилени зъби е открита в Готланд, което може да подсказва, че практиката е възникнала там... но това също така прави региона отличен пример за разбиране за какво са служели изпилените зъби. Дали викингите просто са смятали, че изглеждат добре, или са имали по-дълбока цел?

Предишни изследвания показват, че телата с изпилени зъби може да принадлежат на определена група хора. В анализа на костите на около 130 такива мъже Топлак и Керк отбелязват, че останките са били депозирани на места, за които се знае, че поддържат търговия, и че всички индивиди с изпилени зъби изглежда са възрастни мъже.

Освен това всички останки с изпилени зъби в едно гробище в Готланд са намерени на едно място, много от тях с лицето надолу, което подкрепя възможността това да е било мястото за погребение на неместни лица, които периодично са пребивавали в града.

"Ето защо изказваме предположението, че обичаят да се изпиляват зъби може да е бил свързан с търговските дейности на по-големи групи професионални търговци", пишат те.

"Според тази теория те може да са функционирали като ритуал на инициация и знак за идентификация за затворена група търговци, като някакъв предшественик на по-късните гилдии".

Макар да е възможно това да е била идентификационна характеристика на търговците от Готланд, самата практика в никакъв случай не се е ограничавала само до това място. С вариациите в броя на изпилените зъби и броя на линиите на зъб, изпиляването на зъбите може да е имало различни цели в различните части на Швеция и Дания от епохата на викингите.

Що се отнася до трите жени с модифициран череп, в гроба на едната е имало малко оцелели вещи, но другите две са били погребани с богатите накити и дрехи, свързани с погребенията в Готланд, което предполага, че те са били приети и ценени членове на своите общности.

Въпреки че досега модифицирането на черепа не е било свързвано с култури в този регион, предишен ДНК анализ установи, че една от жените е от Готланд, а друга - от Балтийския регион, което означава, че практиката не може да бъде сигурно поставена извън Готланд, както е наблюдавано в други гробища.

Възможно е жената от Готланд да е родена на друго място, но от родители от Готланд, да е претърпяла обвързване с череп в ранна детска възраст и след това да се е върнала в Готланд. Така или иначе, и трите жени изглежда са свързани по някакъв начин. Те са живели по едно и също време и изглежда, че за оформянето на черепите им е използван един и същ метод.

Тъй като модификациите на тялото им не са били по-широко възприети от викингските общности, в които са живели, изследователите смятат, че той е имал малко значение там и следователно трябва да е бил извършван някъде другаде, освен на Готланд.

Изпиляването на зъбите и оформянето на черепа представляват два различни подхода към модификацията на тялото в Готланд през епохата на викингите, казват изследователите.

"Обществото на Готланд от епохата на викингите е използвало обичая за пилене на зъби като вътрешна знакова система в социалната си комуникация. Като съзнателно и активно избрано въплъщение на възрастните, предимно мъже, ние твърдим, че зъбните пили са били предназначени предимно за ендогенна междуличностна комуникация - членовете на определена социална група са можели да се идентифицират помежду си", пишат те.

"Модификацията на черепа, от друга страна, е била наложена на трите жени по време на най-ранното им детство, за да изрази принадлежността им към определена социална група. Това въплъщение също изразява форма на ендогенна междуличностна комуникация, т.е. като комуникация в рамките на по-голяма културна група. На остров Готланд обаче този знак вероятно е бил непознат на по-широкото общество".

Невъзможно е да знаем със сигурност каква функция е изпълнявала модификацията на тялото, практикувана от нашите отдавна починали предшественици. Въпреки това, ако подходим към нея в контекста на общуването и общността, може би ще успеем да открием началото на разбирането./БГНЕС