Вигенин към Трифонов: Без импровизации, няма пукнатини в позицията ни за РСМ

Темата за РСМакедония е сред най-големите предизвикателства. Няма място за импровизации.

Това написа зам.председателят на Народното събрание и бивш министър на външните работи Кристиан Вигенин. Коментарът е по повод днешният пост на лидера на ИТН Слави Трифонов по отношение на започването на преговори за членство на РСМ в ЕС. Трифонов обвърза този процес с влизането на страната ни в Шенген и премахването на американските визи за българските граждани.

"В споразумението за коалиционно управление между ПП, БСП, ИТН и ДБ е залегнала ясна позиция по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония. Тази тема остава едно от най-големите предизвикателства за България и за правителството в областта на външната и европейската политика. Поддържането на широко политическо съгласие и единодействието между институциите е ключ към успешното отстояване на българския интерес", написа Вигенин и подчерта: Свиканият от президента КСНС е добра възможност за получаване на актуална информация и споделяне на политически виждания за стъпките напред.

Според зам.председателят на НС "всяка дума има значение и затова разчита импровизираните изявления на предварителен етап да бъдат сведени до минимум, за да не се създава невярно впечатление за пукнатини в българската позиция или между коалиционните партньори". /БГНЕС