Вятърните централи в Черно море не носят риск, МОСВ обещава стриктен контрол

Няма риск за риболова и туризма от разполагането на вятърни електроцентрали в Черно море. От МОСВ обещават стриктен контрол, така че да не бъдат засегнати рибните пасажи и пътищата на птиците.


БГНЕС разговаря с Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията, и с министъра на околната среда и водите проф. Юлиян Попов по повод притесненията на част от браншовите организации от секторите „Туризъм“ и „Рибарство“ след приетия на първо четене законопроект от Народното събрание, с който се предвижда в бъдеще да се разположат вятърни електроцентрали в Черно море. На пресконференцията браншовите организации заявиха, че има риск от разполагането на централите в близост до брега на Черно море, което ще унищожи туристическия сектор, има риск за околната среда, а рибарите ще са възпрепятствани да извършват дейността си занапред. Те призоваха и за оттегляне на законопроекта.


„Притесненията на НПО-та не са основателни, защото не почиват на никакви данни и факти. В Черно море скоростта на вятъра в близост до брега е ниска, а вятърните централи ще се изграждат в зони над 20 км. навътре в морето. Няма да се виждат от брега, а ако се забележат то те ще изглеждат като малки сиви петънца в далечината“, заяви Мартин Владимиров.


Той даде за пример град Брайтън, намиращ се на южното крайбрежие на Великобритания, където точно срещу брега, срещу най-лъскавите хотели, е построена една от първите вятърни централи в морето. „Централите се намират на 19 км. от брега. Бях там на посещение и от брега те не се виждаха“, обясни Владимиров.


Той уточни, че в перспектива рибарската дейност също не е заплашена, има период на ограничения, но би следвало компенсации да има. „Правени са хиляди проучвания за ефекта върху биоразнообразието и до момента няма някакъв консенсус, че офшорната вятърна енергия води до понижаване на количествата риба, тоест рибарите няма да бъдат ограничавани и ще могат да извършват своята дейност в територията на офшорните вятърни паркове“, каза Владимиров. Експертът посочи, че ограниченията се случват изцяло и само по време на строителството, което отнема около 6 месеца до 1 година. „Дори в този период на ограничение се създават компенсаторни механизми – в Дания и в другите държави самите инвеститори призовават рибарите да седнат на една маса и да сключат споразумения и да има специален финансов механизъм за компенсация на рибарите за този период“, каза Мартин Владимиров.

Относно шумовите вибрации Владимиров обясни, че с помощта на въздушни възглавници вибрациите ще бъдат изолирани и да не плашат рибата. „Технологията е много напреднала, измислени са нещата и как да се минимализират рисковете“, увери Владимиров, след което уточни, че няма да бъде българска компания, която да изгради този проект, а това ще са международни, гигантски петролни компании, които искат да се занимават с ВЕИ. „Може да се работи със секторите, за да има компромиси“, смята Владимиров, след което допълни, че развитието на офшорната вятърна енергия е бъдещето, както и подобрява местната икономика, защото само за Черно море ще се открият 27 000 нови работни места и ще се ангажират различни сектори, но все пак поясни, че изграждането на централите няма да стане и сега. „Първо се създава регулаторна рамка, която да даде предсказуемост на инвеститорите, които да започнат дейност в страната и вече след това да се стартира дейността. Това може да се осъществи в периода 2032-2040 г. Тоест тепърва има доста работа“, коментира Мартин Владимиров. Той обясни, че със законопроекта, който бе приет на първо четене от Народното събрание се задават рамките за опериране на бъдещите вятърни електроцентрали в Черно море.

БГНЕС потърси и мнението на министъра на околната среда и водите проф. Юлиян Попов относно риска за околната среда. „Народните представители не са приели решението да се поставят т.нар. „перки“, а приемат закон, с който да се даде възможност за развитие на офшорната вятърна енергия - един от многото компоненти, които са необходими, за да се появи една такава енергия“, заяви той. Според него притесненията на част от браншовите организации не са основателни поради причината, че „законът е една малка част от цялата система“. „Каквото да се слага то подлежи на много стриктни обществени обсъждания, на много стриктни ограничения по отношения на сигурността на околната среда, на инфраструктурата, на рибните пасажи, на пътищата на птиците и т.н. Надявам се протестите в момента да са част от активното участие на обществото, което трябва и да бъде налице, а не просто противопоставяне на една технология, която се развива и ще продължи да се развива“, допълни министърът на околната среда и водите проф. Юлиян Попов. /БГНЕС