Весела Димитрова и Бранимира Маркова: Момичетата са готови за Световната купа в София

На официалната пресконференция преди Световната купа в София присъстваха още Росина Атанасова - генерален секретар на БФХГ, Християн Тодорова - главен съдия на международния турнир, Мария Гигова, Симона Дянкова и Невяна Владинова.

Старши треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Весела Димитрова и главния треньор на националния отбор индивидуално Бранимира Маркова споделиха очакванията си за Световната купа в София от 12 до 14 април, предаде репортер на БГНЕС. Двете коментираха моментното състояние на българските състезателки и най-интересните теми преди едно от най-важните състезания за сезона.

"Момичетата работят усилено, здрави са, което е много важно. Много са мотивирани за първия старт. Въпрос на състезание и шанс е да покажат най-доброто от себе си още този уикенд. Както винаги имаше огромен интерес още при първото контролно в София. Съчетанията ни и тези на нашите конкурентки са с много висока степен на трудност и е възможно да се получат оценки от порядъка на 25, 26 точки. Нашата трудност е една от най-високите за сезона и ако всичко е изпълнено на високо ниво, може да се получат такива оценки", заяви Весела Димитрова.

"Работим и психологически, разбира се. Момичетата са крехки и има големи очаквания към тях от публиката, но мисля, че ще се справят. Надявам се да са по-спокойни, след като вече имаме квота за Токио 2020, но не бихме искали да ни падне формата. Със сигурност ще дадем всичко от себе си и през този сезон. Относно Ерика Зафирова мога да кажа, че тя е една чудесна гимнастичка. Тя е добра и в индивидуалното и притежава много качества. Допринася за малко по-различен облик на ансамбъла и ще разчитам на нея поне за началото на сезона", добави Димитрова.

"Много съм доволна от представянето на момичетата до момента. Слава богу, започнахме без сериозни контузии и момичетата работят добре в залата. Вчера Боряна Калейн взе сребърен медал на лента в Тие. Също така успех вече да наблюдавам съчетанията на всички наши конкурентки. Сега започва най-сложното - старта на Световната купа. Всички залагат на много сложни елементи в съчетанията си, но все още се допускат грешки", започна Бранимира Маркова.

"Боряна трябва да се научи да се концентрира малко повече по време на съчетания. До момента тя фокусира силите си върху едно-две съчетания, а от нея се очаква да бъде малко по-стабилна, за да успее да изиграе всичките си четири съчетания. Календара за индивидуалното този сезон наистина е много наситен - буквално всяка седмица имаме състезание, и ми се иска момичетата да имат възможност да почиват, да запазят сили. Световната купа в София винаги е много емоционална и едно от най-важните за нас пред сезона. Момичетата трябва да вярват в своите възможности, защото могат да изиграят всичко без грешка и да очакваме медали", допълни Маркова. /БГНЕС