Верстапен стартира от първа позиция на Гран При на Канада

Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен спечели полпозишън за Гран При на Канада, пореден старт от сезона в най-престижната автомобилна надпревара. Нидерландецът остави зад себе си в квалификацията Фернандо Алонсо с Алпин и Карлос Сайнц с Ферари.

Макс Верстапен (л) и Фернандо Алонсо (д).

Дъждът, който се изсипа и в последната свободна тренировка, спечелена от Алонсо и в която Верстапен остана трети, изигра своята роля и в квалификацията за Голямата награда на Канада. Поводи за радост имаше и в лагера на седемкратния световен шампион Люис Хамилтън – британският пилот на „сребърните стрели“ се нареди на четвърта позиция.

Топ 10 допълниха още състезателите на Хаас Кевин Магнусен и Мик Шумахер, Естебан Окон (Алпин), Джордж Ръсел (Мерцедес), Даниел Рикардо (МакЛарън) и 23-годишният китаец Гуаню Джоу (Алфа Ромео). Един от претендентите за световната титла – Шарл Льоклер, беше наказан да стартира последен в неделя заради зареждане на двигателя на своя болид с нови компоненти, а в квалификацията остана на 15-о място. Монегаскът изостава с 34 точки от водача в генералното подреждане Верстапен, втори е съотборникът на действащия първенец в Ред Бул Серхио Перес, който е на 21 пункта от първото място. Мексиканецът ще има тежка задача в състезанието, тъй като остана на 13-а позиция в квалификацията.

Гран При на Канада ще се проведе днес, 19 юни, от 21:00 часа българско време. /БГНЕС