Верстапен се справи с дъжда и триумфира в Монако

Макс Верстапен се представи на висота, за да превъзмогне дъжда и предизвикателството в лицето на Фернандо Алонсо, за да спечели състезанието за Голямата награда на Монако, пореден кръг от сезона във Формула 1.


След като изпревари испанеца в заключителните секунди на съботната квалификация след страхотна финална обиколка, действащият двукратен световен шампион вървеше към рутинна победа, след като изгради стабилен аванс пред пилота на Астън Мартин. Една трета преди края на старта в Княжеството започна да вали дъжд, което предизвика известен хаос, но Верстапен отговори със спокойствие и демонстрира качествата си в мокри условия, за да увеличи с приблизително 28 сек преднината си до появата на финалния флаг.

За Алонсо това бе пети подиум от шест старта с Астън Мартин, докато Естебан Окон се възползва по максимален начин от брилянтното си представяне в квалификацията, за да удържи третото място за Алпин. Топ 10 допълниха пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, Шарл Льоклер (Ферари), Пиер Гасли (Алпин), Карлос Сайнц (Ферари), Ландо Норис и Оскар Пиастри (Макларън).

Успехът на Верстапен удължи победната серия на Ред Бул на шест състезания, като нидерландецът изпревари Себастиан Фетел като пилота с най-много етапни победи в историята на тима с 39. Верстапен, който гони трета поредна титла, води вече с 39 точки пред най-близкия си преследвач в генералното класиране - съотборникът му Серхио Перес, който днес финишира едва 16-и, след като инцидент по време на квалификацията отреди на мексиканеца да започне от последна позиция на стартовата решетка. Трети е Алонсо с 93 пункта.

Следващата седмица предстои Гран При на Испания, което ще се проведе на пистата в Барселона. /БГНЕС