Верстапен над всички в Гран при на Унгария, нов провал на Ферари

Световният шампион Макс Верстапен спечели състезанието за Гран при на Унгария, 13-ти кръг от сезона във Формула 1. Пилотът на Ред бул триумфира на пистата "Хунгароринг", въпреки че стартира едва 10-ти на решетката, а в един момент се завъртя на пистата, но продължи. Уеспехът е осми за Верстапен от началото на сезона и 28-ми в неговата кариера.

Победата дойде и благодарение на поредния провал на Ферари. От Скудерията не успяха да пласират нито един пилот на подиума - Карлос Сайнц завърши четвърти, а Шарл Льоклер едва шести. От Скудерията направиха лоши стратегически решения с използването на най-твърдите гуми, с които колите им изобщо не работеха и това ги остави извън борбата за първото място. За сравнение техните конкуренти от Ред Бул и Мерцедес така и не минаха през хард и използваха само софт и медиум, което бе показателно.

На подиума до Верстапен се качиха пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, който потегли от полпозишън. Точки в надпреварата взеха още Серхио Перес, Ландо Норис, Фернандо Алонсо, Естебан Окон и Себастиан Фетел.

Със спечелените точки в Унгария Верстапен се откъсва с 80 пред Льоклер в генералното класиране, след като лидерът на "Ферари" взе едва осем в надпреварата. Сайнц е трети при пилотите на 83 точки зад световния шампион.

Сега предстои 4-седмична пауза, като битката ще бъде подновена с Гран При на Белгия на 28-и август, първото от 3 поредни надпревари, като след това следват Нидерландия и Италия. /БГНЕС